5 ok, amiért elképesztően kínos Nagy Ervinnek lenni

5 ok, amiért elképesztően kínos Nagy Ervinnek lenni

nagyervin2.jpg

Nagy Ervin sosem fél kinyitni a száját, most pedig egyenesen árulás, ha hallgat” – ezzel a felütéssel kezdődik a „színészóriás” Nagy Ervin legújabb, Pesti Hírlapnak adott interjúja. Micsoda bátorság! Van itt minden: SzFE-hiszti, elnyomó hatalom, csalódottság és kiégés. Na de nézzük csak, Nagy Ervinnek mi fáj ennyire – azon kívül persze, hogy nem az elvbarátai, a komcsikból – manapság már nácikból is – vedlett köztársaságpárti demokraták vannak hatalmon. Miért is elképesztően kínos Nagy Ervinnek lenni?

  1. Kivéreztetésről beszélni, miközben állami támogatással kitömött filmekben szerepelsz

Nagy Ervin az interjúban arról panaszkodik, az utóbbi években bizonyos nyilatkozatai után céltáblává vált. Mindezt abból vezeti le, hogy nemrég egy elnyert főszerep után szakmai indoklás nélkül lecserélték, valamint hogy a Filmintézettől nem kapta meg a legjobb epizódszereplő díjat a Drakulics elvtársért nyújtott szerepéért. Sőt mi több, még a kategóriáját is törölték! Szó szerint úgy fogalmaz: „nem nyílt háború van, hanem csendes kicsinálás a háttérben”. 

Persze megszokhattuk már, hogy a színészek szeretnek túlozni. Az imént idézett mondat azonban nem túlzás. Ez egyszerű hazugság. Ha ugyanis kinyitjuk azt a bizonyos internetet, akkor néhány Google-keresés után kiderül, hogy Nagy Ervin az elmúlt években – természetesen a kivéreztetés és a csendes kicsinálás jegyében – nem is egy olyan filmben szerepelt, amelyet súlyos százmilliókkal vagy milliárdokkal támogatott a magyar állam. Igen, 9-10 számjegyű összegekről beszélünk. Ilyen volt a Kincsem (amelyben, ha jól emlékszünk, Ervin főszerepet is kapott), a Drakulics elvtárs, a Testről és lélekről, a Valami Amerika 3, a Fehér Isten, vagy éppen a Kossuthkifli is. A sort persze folytathatnánk, de minek? Szeretnénk mi ennyire elnyomottak lenni.

  1. A kultúra védelmére hivatkozva alpári módon beszélni emberekről

Hírdetés

Az emberi méltóság védelmére oly érzékeny Nagy Ervin úgy tűnik, hogy csak a kis pajtásai jogaival kapcsolatban tud hisztizni, mások méltósága egyáltalán nem érdekli. Különösen akkor nem, ha ezek az emberek nem ugyanazon a politikai véleményen vannak, mint ő. Tökéletes példája ennek a kulturális törvény színházakra vonatkozó módosítása miatti balhé, amikor is Ervin egy RTL-es adásban – önmagát nem meghazudtolva – „képződménynek”, valamint „félnótás országgyűlési seggnyalónak” nevezte Kocsis Mátét. Külön vicc, hogy a színész ugyanebben a monológban kikérte magának, hogy a Fidesz frakcióvezetője „emberekről bármit ki mer jelenteni egyfajta politikai szituációban”. Hát úgy tűnik, a Nagy Ervin-féle figurák emberekről bármit kijelenthetnek, nekik ugye mindent szabad.

  1. Fenyegetőzni

Térjünk egy pillanatra vissza az imént említett nyilatkozathoz. Ebben az interjúban ugyanis Nagy Ervin nem csak minősíthetetlen módon nyilatkozott embertársáról, hanem egyenesen fenyegetőzött is. Úgy fogalmazott: „Szerintem nem volt jó ötlet rálépni a művészek bütykére. Nagyon rossz ötlet volt, mert ha a kreatív energiáinkat elkezdjük használni a politikában, akkor nagy szarban lesztek.” Lyuly, Ervin, most kicsit elkezdett minden jobbos remegni. Mi lesz velünk, ha ti elkezditek a kreatív energiáitokat használni? A magyar miniszterelnököt nem hetente, hanem kétnaponta fogjátok lediktátorozni a színpadon? És mi van azzal a kijelentéseddel, hogy te politikai oldaltól függetlenül fogalmazol meg kritikákat? A fene a nagy igazságérzeteddel.

  1. Gyurcsány Ferenctől nem elhatárolódni

Ha már a fenyegetőzéseknél tartunk, akkor emlékezzünk meg egy pillanatra Gyurcsány Ferenc kijelentéséről, aki „földönfutóvá tenné” a Nemzeti Színház igazgatóját, és szíve szerint mindenkit a jobboldalon. Gyurcsány akkor azt írta: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot.”  És lássatok csodát, Nagy Ervin, aki ugye sosem fél kinyitni a száját, ha valakit igazságtalanság ér, ez esetben mégis hallgatott. Amikor pedig megkérdezték tőle, hogy mit gondol a szóban forgó mondatokról, annyit válaszolt, hogy ő távol tartja magát a politikától, ezért nem nyilatkozik bővebben Gyurcsány Ferenc kijelentésétől. Miért nem, Ervin? Csak nem együtt szoktatok tütükézni a volt miniszterelnökkel? Ennyit a függetlenségről.

  1. Zaklatási ügyben mélyen hallgatni

Me too, színházi világ. Súlyos ügyek kerültek napvilágra az elmúlt években a művészvilágban, amelyek milliókat háborítottak fel itthon is. 2019 novemberében a Katona József Színházban is kirobbant egy ilyen ügy, amikor is a teátrum közölte, hogy azonnali hatállyal megválik egy munkatársától, aki kollégákat zaklatott. Később kiderült, hogy egy egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőről, a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori tanáráról, Gothár Péterről volt szó. A mindig harsány Nagy Ervin természetesen ebben az esetben sem volt valami bőbeszédű, csupán annyit mondott, a színháza által kiadott közleményt tekinti a mérvadónak, és ahhoz képest semmi többet nem kíván nyilatkozni. Ejnye, hát megint kettős mércéről van szó? Vajon, ha Gothár Péter nem SZDSZ-es lett volna, akkor lett volna mondanivalója a mi Ervinünknek? Sosem derül ki.

A fentiek alapján annyit mindenesetre mondhatunk: nem csak a színészi teljesítményed szar, de emberileg is egy nagy nulla vagy, Ervin! Köszönjük, hogy mindezt elmondhattuk.

<!– –>


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »