5 nyomós ok, hogy ezentúl ne feküdj le vizes hajjal

Gyerekkorodban egészen biztos, hogy Te is többször hallottad a szüleidtől, hogy ne feküdj le vizes hajjal, mert megfázol. Nos, ez így ebben a formában nem biztos, hogy teljesen igaz, mégis azt kell mondanunk, hogy egyáltalán nem javallt nedves hajjal ágyba bújnod, ugyanis súlyos következményekkel járhat. Persze mi tudjuk, hogy az esti hajmosást követően már nem mindig van kedved megszárítani a fürtjeidet, pláne mondjuk a nagy nyári melegben, de hidd el, hogy hosszútávon csak jót teszel a tincseidnek, ha rendesen megszárítod őket. Mutatjuk, hogy miért!

Bizony. Bár lehet, hogy furcsán hangzik, de a helyzet az, hogy a törölközőbe csavart hideg és nedves hajnak elég nagy a páratartalma, ami gyakran fejfájást okozhat – írja a bien.hu.

Sokan úgy fekszenek le aludni, hogy a törölközőt a fejükön hagyják, azonban alvás közben nő a testhőmérséklet, ezzel együtt a fejbőré is. Ez már önmagában is elég a fejfájáshoz, ám leggyakrabban ezt a fej kihűlése követi, amikor forgolódás közben a törölköző lecsúszik.

Egy ilyen mutatvány reggelre egészen biztos, hogy kínzó fejfájást eredményez majd, sőt, enyhe megfázás is kísérheti.

Sajnos a nedves haj sokkal könnyebben törik az éjszakai alvás során, ugyanis bár akaratlanul, de sokkal jobban igénybe veszed, mint bármikor máskor.

Hiszen gondolj csak bele: forgolódsz, ráfekszel, meghúzod, mindezektől pedig a nedves haj sokkal jobban fog töredezni majd. Gyakran még hajgumit is ráerőszakolsz, amitől megtöröd a hajszálakat és meghúzod a hajhagymákat.

A száraz haj nem ilyen érzékeny, jóval rugalmasabb és kevésbé törékeny.

Hírdetés

Köztudott, hogy az atkák, gombák és egyéb baktériumok melegágya a vizes környezet, hiszen a párás felületeket kedvelik igazán és hámsejtekkel táplálkoznak.

Vagyis, hiába mostál te hajat, ha nem szárítod meg, akkor jó eséllyel szerezhetsz néhány betolakodót, akik a fejed tetején érzik majd a legjobban magukat.

Sőt, rosszabb esetben a párnádba is befészkelhetik magukat, ami hosszútávon korpásodáshoz vagy hajhulláshoz is vezethet.

Nyilván furcsállod, de igen, a helyzet az, hogy ha mellőzöd a hajszárító használatát, akkor annak a bőröd is kárát láthatja.

Szerencsésebb esetben csak száraz lesz a bőröd, illetve aknék nőhetnek ki rajta, ám a durvább verzió, hogy ótvar alakulhat ki, ami egy igen fertőző betegség. A legtöbb esetben az arcbőrön jelenik meg, szövődményei pedig akár a vesék működését is befolyásolhatják.

Na, ugye, hogy inkább megéri előkapni a hajszárítót?

Ha tudod, hogy utálsz este hajat szárítani, mert már hullafáradt vagy, akkor inkább mosd meg másnap reggel mielőtt elindulnál otthonról. Persze lehet, hogy akkor sem lesz túl nagy a motivációd már, ami a hajszárítást illeti, de kisebb az esélye, hogy elblicceled, hiszen jó eséllyel záros határidőn belül el kell otthonról indulnod.

Ha mégis az esti hajmosás mellett döntesz, akkor gondolj arra, hogy nagyjából 7-8 órát fogsz aludni, ami éves szinten majdnem háromezer alvással töltött órát jelent.

Ugye te sem akarod a legpihentetőbb perceidet bacik társaságában tölteni? Szánd rá a 10-15 percet, mert az immunrendszered és az egészséged hosszútávon is meg fogja köszönni!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »