5 konyhai trükk, amit jó ellesni az olaszoktól

5 konyhai trükk, amit jó ellesni az olaszoktól

Az olasz konyha híres fogásai világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, nem véletlenül. Az ízek és receptötletek mellett az alábbi konyhai trükköket is érdemes ellesni a déli háziasszonyoktól!

A friss, szezonális alapanyagokért az olasz háziasszonyok nem restek korán kelni, ezért már reggel hangosan alkudoznak a piacon a színes zöldségek, gyümölcsök felett. És bár a mediterrán térségben télen is bőven van felhozatal, azért nálunk is van miből válogatni a piacokon. Keressük a termelői friss árukat, a kézműves termékeket, és bátran próbáljunk ki olyan alapanyagokat is, amiket eddig még nem mertünk – az árusoktól jó eséllyel pár konyhai trükköt is kapunk majd ahhoz, hogy ízletes fogást készíthessünk belőlük – írja a Házipatika.com.

Ismerősen csenghet az „al dente” kifejezés, ami olaszul annyit tesz, fogkemény – ez a tésztafőzés egyik alapszabálya a mediterrán vidékeken, amit nekünk is érdemes megfogadnunk. A szétfőtt, túl puha tészta amellett, hogy nem túl élvezetes fogás, nem telít el annyira, ráadásul hamarabb felszívódik, így hiába ettünk meg egy egész tányérral belőle, hamarosan újra megéhezünk. Minél keményebb a tészta, annál alacsonyabb a glikémiás indexe, már csak ezért is érdemes fogkeményre főzni. Az adagolásra is figyeljünk – az olaszok, fejenként 120 gramm száraz tésztát számolnak egy étkezéshez, és ha lehet, valamilyen friss salátát is fogyasztanak a tésztafogás mellé, ez is segít megőrizni az alakjukat.

Hírdetés

Az olasz boltok polcain csak elvétve találunk előre csomagolt tésztaszószokat, ezeket ugyanis mindig frissen készítik el, így pontosan tudják, milyen összetevők kerülnek a fogásba. Érdemes nekünk is összedobni egy nagyobb adag paradicsomos vagy zöldfűszeres mártást, majd kisebb adagokban lefagyasztani, így akkor is lesz mihez nyúlnunk, ha épp időszűkében vagyunk – ráadásul a felesleges adalékanyagoktól, tartósítószerektől, extra sótól és cukortól is megkímélhetjük a szervezetünket.

Ha Itália, akkor olívaolaj – a mediterrán konyha egyik alapköve a jó minőségű olívaolaj, amiből mindig kerül pár csepp a tésztaételek, levesek, húsok és sült zöldségek tetejére is. És bár a salátákat is szeretik olívaolajjal ízesíteni, jó pár olajmentes salátaöntet-variációt is elleshetünk déli barátainktól. Ilyen például a balzsamecet, amiből intenzív ízének köszönhetően pár csepp is elég, hogy feldobjuk a friss salátákat, vagy a gremolata, az apróra vágott fokhagyma, friss petrezselyem és citromlé keveréke, ami szintén új szintre emeli az ízeket – ráadásul egyik sem tartalmaz annyi kalóriát, mint az olaj.

Egy olasz családnál szinte elképzelhetetlen, hogy a vacsorát a tévé előtt ülve fogyasszák el. Náluk minden étkezés már-már eseményszámba megy, a szépen megterített asztal körül összeül a család, és egymással jóízűen csevegve fogyasztják el a feltálalt ételt. Vegyünk példát róluk és adjuk meg mi is az étkezések módját – még ha egyedül ülünk is asztalhoz, terítsünk meg magunknak, az étkezés idejére tegyük félre a telefont és a számítógépet, és adjuk át magunkat az ízek élvezetének. Nemcsak jobban esik így minden falat, de nyugodt körülmények között hamarabb észrevesszük, ha már jóllaktunk, így elkerülhetjük a túlevést.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »