5 évre visszamenőleg kifizethető a társadalombiztosítási járulék

5 évre visszamenőleg kifizethető a társadalombiztosítási járulék

Jóváhagyta a képviselőház azt a törvénymódosító javaslatot, mely azoknak nyújt segítséget, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak, de nem rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges társadalombiztosítási befizetéssel.

A törvényjavaslat azoknak a személyeknek jelent komoly segítséget, akiknek csak pár szolgálati évük hiányzik a nyugdíjazáshoz, pontosabban a hiányzó időszakban az illetők nem fizették be a társadalombiztosítási hozzájárulást, a koruk alapján viszont visszavonulhatnának – derül ki az RMDSZ közleményéből. A tájékoztató szerint az új rendelkezés lehetőséget biztosítana, hogy legtöbb öt évre visszamenőleg rendezzék a társadalombiztosítási alappal szembeni elmaradásukat. A törvény a befizetés módozatát illetően is további segítséget nyújt.

Kerekes Károly, az RMDSZ parlamenti képviselője, a jogszabály kidolgozója szerint „a lakhely szerinti nyugdíjpénztárral kötött társadalombiztosítási szerződés alapján a befizetést egy összegben vagy akár 6 hónapra leosztva, részletekben lehet megejteni”. A jogszabály kezdeményezője ugyanakkor elismerte, nem sikerült az eredeti elképzelés szerinti változatot keresztülvinni a törvényhozáson, kimaradtak azok az előírások, amelyek „lehetőséget biztosítottak volna azon személyeknek is a társadalombiztosítási járulék utólagos befizetésére, akik korábban voltak abban a helyzetben, hogy nem tudták törleszteni saját hibájukon kívüli okokból”.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »