5 csodás dolog, amit pitypangból készíthetsz

5 csodás dolog, amit pitypangból készíthetsz

A pitypang a vidámság és a szabadság megtestesítője. Bár sokan megmagyarázhatatlan módon csúnyának találják, és káros gyomirtókkal próbálnak megszabadulni tőle, valójában egy értékes növényről van szó, amely számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, és több remek dolgot is készíthetsz belőle. Ha tehát legközelebb látsz egy csokor pitypangot a közeledben, a legjobb, amit tehetsz, ha felszeded és a saját vagy a környezeted javára fordítva feldolgozod.

A pitypang virágát különösen nagyra becsülik az enyhe fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt, így kiválóan kiegészíti a fájó izmokra és egyéb külső fájdalmakra kifejlesztett termékeket. Hagyományosan az érdes, repedezett bőr gyógyítására szolgáló készítményekben is megtalálható. Ami pedig szintén remek hír, hogy számos olyan dolgot készíthetsz belőle, ami neked és a családodnak is jó és hasznos – írja a bien.hu.

A pitypangból készült olaj legjobban a repedezett bőrön fejti ki gyógyító hatását, de izomfájdalmak esetén is hasznos lehet. Ha pitypangolajat készítenél, tölts körülbelül félig egy befőttes üveget pitypangvirággal, majd fedd be a kedvenc hordozóolajoddal (lehet például napraforgó, olíva, édes mandula, avokádó, jojoba vagy sárgabarackmag olaj). Ezután fejezd a fedetlen üveget egy kis serpenyőbe, amely néhány centiméternyi vízzel van megtöltve. Alacsony lángon melegítsd néhány óráig, ügyelve arra, hogy a víz ne párologjon el. Ha kihűlt, már kenheted is kiszáradt bőrfelületekre vagy különféle fájó területekre.

Ha pitypangos olajat készítesz, akkor egy részét érdemes különválasztanod, és kenőcsöt készítened belőle, ami a fájó izmokat, az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat, valamint szintén az érdes, repedezett bőrt is gyógyítja. Különösen ideális lehet azok számára, akik sokat dolgoznak a szabadban, és a kezük is rendszeresen súrlódásnak van kitéve. Az elkészítéshez a pitypangolaj mellett méhviaszra van szükség (reszelve vagy pasztillában), és a kettőt összekeverve már kész is az extra nyugtató hatású pitypangos kenőcs.

Hírdetés

A pitypang tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas, amelyek kinyerésének a legjobb módja, ha ecetet készítesz belőle. Ehhez a projekthez gyűjts össze friss pitypangvirágokat és leveleket, öblítsd le őket jól, és tölts tele velük egy üveget úgy, hogy ne túl szorosan helyezkedjenek el benne. Ezután önts almaecetet a friss növényekre egészen addig, amíg az üveg meg nem telik. Takard le az edény tetejét viaszpapírral vagy műanyag fóliával, majd tedd rá a fedőjét. Helyezd a lefedett üveget egy sötét szekrénybe, és időnként megrázva tárold ott 4-6 hétig. Ezután szűrd le, és kész is a pitypangecet, amiből csípések enyhítője, fáradt izmok kezelője és egy házi vinaigrette alapanyaga is lehet.

A pitypangból finom nyári italt is készíthetsz: ehhez a pitypangvirág mellett zöldalmára, vízre, cukorra, citromra és opcionálisan egy rúd rebarbarára lesz szükséged. A cukor helyett természetesen gyümölcscukrot vagy egyéb édesítőt is használhatsz. Az arányokat igazítsd a hagyományos szörpreceptekhez, például a bodzaszörpéhez, és hamarosan fogyaszthatod is a frissítő italt.

A pitypangtea egy klasszikus gyógynövényes ital, ami segíti a vér tisztítását és méregtelenítését, de a pattanásokat és a székrekedést is enyhítheti. Szedj néhány friss virágot és levelet, mosd meg őket alaposan, majd tedd őket egy befőttes üvegbe. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy megvárod, amíg lehűl. Ekkor szűrd le, és már fogyaszthatod is. Az ajánlott napi adag 1-3 csésze folyamatosan emelve a mennyiséget. Ez azért fontos, mert a pitypang hashajtó és vizelethajtó tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyekhez a szervezetnek alkalmazkodnia kell.

Mielőtt azonban bármelyik elkészítésébe belekezdenél, fontos, hogy tudd: a pitypang a legtöbb ember számára biztonságos, de ha aktív epekőbetegséged van, állapotos vagy, szoptatsz, vizelethajtót vagy gyógyszert szedsz, mindenképpen ajánlott kikérned a kezelőorvosod véleményét, mielőtt belsőleg fogyasztanád. Ha pedig allergiás tüneteid vannak tőle, a legjobb, ha minden formában teljesen elkerülöd.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »