450 négyzetméter oláh hazafiság készül Szilágy megyében

A Szilágy megyei Ököritó település határában egy 450 négyzetméteres román zászlót húznak fel december elseje alkalmából.

A kezdeményezés a helyi fiatalok ötlete volt. Egyikük, Daniel Juca tanár képeket is posztolt a Facebookon a lobogó készítéséről. Mint elmondta, hazafiságból és a nemzeti öntudat felébresztéséből akarnak példát mutatni fiataloknak és időseknek egyaránt.

„Több mint 50 személy dolgozott a zászló elkészítésén. Mindannyian az Ököritó fiai egyesület tagjai vagyunk. A 22,5 méteres hosszúságú és 20 méteres szélességű zászló tudomásunk szerint Erdély, de lehet, hogy egész Románia legnagyobb lobogója lesz” – fogalmazott Daniel Juca.

A trikolórt a falu határában egy domboldalon húzzák fel és legalább 10 kilométeres körzetben látható lesz. A helynek történelmi jelentősége is van, a II. világháborúban súlyos harcok zajlottak a környéken a szövetséges magyar és német csapatok, valamint az előretörő szovjetek és az Erdély északi részét ismét elfoglalni szándékozó román csapatok között.

[Maszol.ro nyomán]


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »