43 ezer román állampolgár járult az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél

43 ezer román állampolgár járult az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél

Mintegy 43 ezer kĂźlfĂśldĂśn ĂŠlő romĂĄn ĂĄllampolgĂĄr jĂĄrult az urnĂĄkhoz az orszĂĄg hatĂĄrain kĂ­vĂźl kialakĂ­tott szavazĂłkĂśrzeteknĂŠl az ĂĄllamfővĂĄlasztĂĄs első napjĂĄn, 18 ĂłrĂĄig – derĂźl ki a KĂśzponti VĂĄlasztĂĄsi Iroda (BEC) honlapjĂĄn kĂśzzĂŠtett adatokbĂłl. Emellett 25.200-an levĂŠlben szavaztak.

Idén először a külföldi román állampolgároknak három nap áll rendelkezésükre, hogy az erre a célra létrehozott 835 szavazókörzet egyikében az urnák elé járuljanak. A körzetek a következő program szerint tartank nyitva: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Azok a szavazók, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még leadhatják voksukat.

Hírdetés

A vot strainatate adatai szerint 43.003 román állampolgár a levélszavazás lehetőségét választotta.

A román állampolgárok bármely külföldön kialakított körzetnél élhetnek szavazati jogukkal a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikének felmutatásával: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, illetve katonai szolgálati könyv a katonai iskolák diákjai esetében.

Az elnökválasztáson azok a román állampolgárok szavazhatnak, akik legkésőbb a választások napján betöltötték 18. életévüket, és jogerős bírósági ítélet nem vonta meg tőlük ezt a jogukat.
(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »