4 százalékon állnak -Ezektől a pártoktól vihet el szavazatokat a gazdák új pártja

4 százalékon állnak -Ezektől a pártoktól vihet el szavazatokat a gazdák új pártja

A szlovák mezőgazdaság helyzetével elégedetlen gazdák agrárpárt megalakítása mellett döntöttek, és már elkezdték gyűjteni az aláírásokat a mozgalom bejegyzéséhez.

Szlovákia új agrárpártját a Focus-ügynökség felmérése szerint az emberek 4 százaléka támogatná, és további 32 százaléknyi szavazó szimpatizál velük – vagyis fontolóra veszik, hogy rájuk szavazzanak. Ezzel az eredménnyel megelőzik például az MKP-t is. 

A felmérés egy másik része azt vizsgálta meg, mely pártoktól mennyi szavazót csábíthatnának el. Az adatok szerint a Most-Híd szavazóinak 14 százaléka az “egyik favoritként” tartja számon a Patrik Magdoško és František Oravec köré csoportosuló pártot, és 38 százalékuk megfontolná, hogy rájuk adja voksát.

Ez azért is érdekes, mert a Most-Híd a pozsonyi és országos gazdatüntetések alkalmával lényegében hátat fordított, és érdemben nem foglalkozott a mezőgazdaság problémáival. Még arra sem vette a fáradtságot, hogy nyomást gyakoroljon koalíciós partnerére a gazdák érdekében.

Hírdetés

A vegyespárt szavazóinak nagy része viszont Dél-Szlovákiából kerül ki, ahol a mezőgazdaság módszeres leépítését aggódva figyeli a társadalom.

A második legtöbb szavazatot a gazdák Andrej Kiska pártjától, a Za ľudí-tól vehetik el, 8 százalékuk egyik legvalószínűbb választásaként tartja számon a gazdák pártját. A mezőgazdasági tárcát vezető SNS választói közül hét százaléknyi számol a gazdákkal, további 36 százalék pedig nem idegenkedik a kezdeményezéstől. Hasonló a helyzet az ĽSNS-nél.

A gazdák legkevésbé a PS-SPOLU szavazóbázisát veszélyeztetik, valószínűleg azért, mert a balliberális koalíció választói többnyire a városokból kerülnek ki, minimális rálátással és/vagy érdeklődéssel a mezőgazdaság iránt (tisztelet a kivételnek). Nem fenyegetik a gazdák a Smert sem, amely elsősorban a segélyből élőkből és nyugdíjasokból építette fel szavazóbázisát.

Elegünk van! (Máme toho dosť!) – Zászlót bontottak a gazdák. A Focus szerint nem is esélytelenek

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »