3,8 millió lej kárpótlást kaptak a háromszéki erdõtulajdonosok

3,8 millió lej kárpótlást kaptak a háromszéki erdõtulajdonosok

Kovászna megyében közel 3,8 millió lejt fizetett ki a környezetvédelmi minisztérium azoknak a magánerdő-tulajdonosoknak, akik bizonyos üzemtervi besorolások miatt egyáltalán nem, vagy csak kismértékben termelhetnek ki fát. A kárpótlásokat visszamenőleg három évre fizették ki.

A TI-es és TII-es üzemtervi besorolással rendelkező magánerdőkben és erdészetekben kismértékben vagy egyáltalán nem termelhetnek ki fát a tulajdonosok, ezek általában védett területen találhatóak, városhoz, országúthoz közel, vízvédelmi területeken stb.

Kovászna megyében 2019-re 61 tulajdonos 889 556 lejt, 2020-ra 62 tulajdonos 1 212 822 lejt, 2021-re 75 tulajdonos 1 668 329 lejt kapott kárpótlásként a kitermelés korlátozásáért.

Az erdészeti alaptörvény 16-os cikkelye alapján 200 856 lej, a 2016/864-os kormányhatározat alapján pedig 972 640 lej érkezett a megyébe. A hatályos törvénykezés alapján ugyanis a 30 hektáros vagy annál kisebb erdők esetében az állam megtéríti az erdőőrzés költségeit, valamint azokban az esetekben is, ahol nincs biztosítva az erdőterület adminisztrálása, nem ismert a tulajdonosa vagy a tulajdonosa meghalt, és még nem zajlott le a hagyatéki tárgyalás.

Hírdetés

A nemrég törlesztett összegek a magánerdők tulajdonosainak, főleg közbirtokosságoknak, egyházaknak és erdészeti hivataloknak fontosak, vagyis „a székelyföldi társadalom jelentős intézményeinek”, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

A védett területek erdőtulajdonosai nem termelhetnek ki fát, nem hasznosíthatják területeiket. Éppen ezért a törvény értelmében őket kompenzálnia kell az államnak – magyarázta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Elmondta, amióta átvette a környezetvédelmi szaktárca vezetését, prioritásként kezelte a kompenzálások kifizetését a jogosult magánerdő-tulajdonosoknak. Hargita, Kovászna és Maros megyékben közel 20 millió lej értékben kompenzálták az erdőtulajdonosokat és az erdészeteket.

Ahhoz, hogy valóban védjük a környezetünket, az államnak vállalnia kell az ezzel járó költségeket is. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a törvény rendelkezése csak papíron élt, a kitermelési korlátozások miatt bevételtől eleső tulajdonosokat nem kompenzálták, mondta a miniszter.

Kovászna megyében 3 770 707 lejt, Hargita megyében 11 509 597 lejt, Maros megyében 1 488 277, tehát Székelyföldre összesen 16 768 581 lejt fizettek ki az elmúlt három évre, a további támogatásokkal együtt a három megyébe összesen 19 499 856 lej érkezett az erdőtulajdonosokhoz. (közlemény/hírszerk)

Fotó: Kocsis B. János


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »