38 év után bilincsben térhet haza a kommmunista olasz terrorista

38 év után bilincsben térhet haza a kommmunista olasz terrorista

Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt – közölte a hétvégén Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója.

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült. Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak.

Hírdetés

Battistit Rio de Janeiróban 2007-ben elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök, korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »