360 millióra nőtt az üldözött keresztények száma az Open Doors jelentése szerint

360 millióra nőtt az üldözött keresztények száma az Open Doors jelentése szerint

Az Open Doors (Nyitott Ajtók) protestáns nemzetközi emberi jogi szervezet évente kiadja felmérését a keresztényüldözésről a világban (World Watch List). A január 19-én megjelent lista szerint 360 millió keresztényt ért bántalmazás hite miatt világszerte az elmúlt évben.

Az Open Doors 30 éve vizsgálja a keresztények helyzetét a világ egyes országaiban. 2021-ben 360 millió keresztény szenvedett el üldöztetést és diszkriminációt hite miatt, mintegy 100 országban abszolút növekedést jeleztek. A jelentés szerint 23 százalékkal nőtt a meggyilkolt keresztények száma, ez 5800 hívet jelent 50 országban.

A keresztényüldözés szempontjából legveszélyesebb országok élén az utóbbi 20 évben Észak-Korea állt, amelyet 2021-ben Afganisztán váltott fel a tálibok hatalomra kerülését követően. A legtöbb keresztény áldozatot követelő földrész Afrika, azon belül is Nigériában érte a legtöbb támadás a keresztényeket, az áldozatok száma itt 4650 volt.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Christian Nani, az Open Doors Italia igazgatója elmondta, hogy 2021 volt az utóbbi három évtized legnehezebb éve a keresztények számára, ami abban nyilvánul meg, hogy minden hetedik keresztény embert üldöztetés ér a világban, ez Afrikában minden ötödik, Ázsiában pedig ötből két keresztényre érvényes. A jelentés egyértelműen tanúsítja az egyre növekvő diszkriminációt a keresztényekkel szemben a világban. Ez a kormányok részéről a politikai és vallási okok miatti védelem hiányából fakad, nem tudnak megfelelő pártfogást nyújtani a keresztény közösségeknek, amely a keresztényüldözők egyfajta büntetlenségét generálja és ez további üldöztetéshez vezet – magyarázta az Open Doors Itália igazgatója. Ehhez társul egyes nemzetközi politikai szereplők közömbössége, akik nem fordítanak kellő figyelmet a diplomáciai kapcsolatok ápolása során az alapvető jogok megsértésére, mint példáu a keresztények vallásszabadságára.

Az Open Doors jelentéséből kiderül, hogy az első tíz legveszélyesebb ország között hét az afrikai földrészen található, ahol a dzsihadista mozgalmak egyre erősödnek. Ez a megerősödés a tálibok afganisztáni hatalomra kerüléséből is fakad. Az afrikai helyzet nagyon aggasztó – magyarázta a Vatikáni Rádiónak az Open Doors olaszországi igazgatója – hiszen a keresztény közösségek folytonos veszélynek vannak kitéve.

Hírdetés

Kiemelt figyelmet kap India is, ahol az utóbbi hónapokban a hindu nacionalista ideológia térnyerése figyelhető meg, amely szintén veszélyt jelent a kisebbségek, s köztük a keresztények jogainak tiszteletben tartására.

A World Watch List rávilágít egy kétségbeejtő tényre is, amelyet a jelentés „menekülő egyházként” nevez meg a menekülésre kényszerű keresztényekre utalva. Ezrek hagyják el otthonaikat, szülőhazájukat a keresztényüldözés miatt, így például Nigériában vagy a Száhel-övezetben, vagy a kormányok nyomása és bizonytalansága miatt, gondoljunk csak Mianmar esetére, ahol a katonaság templomokat támadott meg és keresztény vezetőket tartóztatott le, menekülésre kényszerítve a keresztény közösségek tagjait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »