36 gól a különbség a Bajnokok Ligája kasztjai között

36 gól a különbség a Bajnokok Ligája kasztjai között

Szakadéknyi a távolság az első és a negyedik kalapból kihúzott csapatok összteljesítménye között a Bajnokok Ligája 2016–17-es kiírásának első fordulójában.

Nemrég az UEFA nyilvánosságra hozta szándékát, miszerint átalakítja a Bajnokok Ligáját. A legfontosabb változás az lenne, hogy az angol, a spanyol, a német és az olasz, azaz a négy legerősebb európai bajnokság első négy helyezettje automatikusan a főtáblára kerülne, tehát nem kellene selejteznie. Az átalakítás egyik fő oka – a pénzügyi érvet leszámítva, ami talán a legfontosabb –, hogy nagy a színvonalkülönbség az egyes csapatok között. Ha sok pénzt akar az UEFA, akkor ezt a közvetítési pénzek miatt úgy nem orvosolhatja, hogy csökkenti a harminckettes létszámot, inkább máshogy osztja el az indulási jogokat, így jön képbe a megoldás, hogy biztosra megy a legjobb bajnokságok legerősebb csapataival.

Nyilván ezek a klubok magasabb színvonalú mérkőzéseket fognak vívni egymással és a másik tizenhat kvalifikáló csapattal is, mint most az elitklubok a kisebb futballországok „besurranóival”. E szempontból néztük meg, hogy a héten indult 2016–17-es sorozat első körében hogyan teljesítettek az első és az utolsó kalap csapatai, azaz a legjobbak és a papíron legesélytelenebbek. Kezdjük az első kalapból kihúzott klubokkal (feketével kiemelve), amelyek közül kettő spanyol, egy német, egy angol és egy olasz:

Real Madrid – Sporting 2-1

FC Barcelona – Celtic 7-0

Club Brugge – Leicester City 0-3

Bayern München – FK Rosztov 5-0

Juventus – Sevilla 0-0

Benfica – Besiktas 1-1

Paris Saint-Germain – Arsenal 1-1

Bayer Leverkusen – CSZKA Moszkva 2-2

Ez összesen 21 lőtt és 5 kapott gól, plusz 16-os gólkülönbség. Az ellenfelek között három olyan csapat van, amely az új rendszerben egyből főtáblás lenne.

Íme a negyedik kalapból kisorsolt együttesek eredményei:

Barcelona – Celtic 7-0

Tottenham – Monaco 1-2

Benfica – Besiktas 1-1

Legia Warszawa – Borussia Dortmund 0-6

Lyon – Dinamo Zagreb 3-0

Basel – Ludogorec 1-1

Porto – FC Kobenhavn 1-1

Bayern München – FK Rosztov 5-0

(Olvassa el a keddi és a szerdai játéknap összefoglalóját!)

Ez 5 lőtt és 25 kapott gól, mínusz 20-as gólkülönbség. Szemben az elit plusz 16-os mutatójával. Az ellenfelek közül itt az új rendszerben négyen kapnának kvalifikáció nélkül helyet a főtáblán.

Látszik a számok közti hatalmas különbség, de az is, hogy a leggyengébb kalapból sorsolt együttesek között akadt, amelyik jó eredményt ért el. A Monaco idegenben vert egy angol csapatot, a Besiktas a tavalyi negyeddöntős Benficától csent el egy pontot. Ám a Legia, a Rosztov és a Celtic is olyan pofonba szaladt bele, amely nem biztos, hogy a Bajnokok Ligája erejének kiegyensúlyozottságát mutatja. Ezeken a mérkőzéseken szakadéknyi volt a távolság a felek között, amelyek kétségbe vonják, hogy az elitliga mindegyik résztvevője valóban elitcsapat lenne.

Az már a nézők ízlésére és értékítéletére kell bízni, vajon olyan Bajnokok Ligáját akarnak-e látni, ahol Európa kisebb csapatai is esélyt kapnak a fejlődésre, a gazdagodásra, vagy pedig olyat, ahol minden mérkőzés viszonylag szoros. Ahol ha nem is egyenlő felek, de hasonló súlycsoportú csapatok találkoznak, ahol csak a legtehetősebbek kapnak lehetőséget. Az UEFA már döntött, most a drukkereken a sor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »