35 millió euróval túlbecsülte a KSH a kereskedelmi adatokat

Szeptemberben a kivitel euróban kifejezett értéke 1,7 százalékkal nőtt, a behozatalé megegyezett az egy évvel korábbival. Az exporttöbblet 140 millió euróval nőtt és bő 1 milliárd euró volt – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

November 9-én már közölt egy becslést a KSH, az viszont kicsivel túlbecsülte a gazdaság teljesítményét: az export 0,2 százalékponttal kisebb, az import 0,2 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott. Összességében a kiszámolthoz képest a havi kereskedelmi többlet 35 millió euróval kisebb lett.

A forint az euróhoz képest 1,4, a dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött egy év alatt. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,5, behozatalban 3,5 százalékkal csökkent, így a cserearány 1,0 százalékkal javult – közölte a KSH.

A kivitelben átlagon felüli növekedést mutatott a gépek és szállítóeszközök exportja 2,9 százalékos és a feldolgozott termékek 2,1 százalékos növekedéssel, míg az élelmiszerek és nyersanyagok exportja 0,7 illetve 5,0 százalékkal csökkent euróban számolva. Importban az energiahordozók behozatala 25,2 százalékkal csökkent, a gépimport 3,0, a feldolgozott termékeké 1,1, az élelmiszerek behozatala pedig 7,6 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberrel összevetve.

A cégek már a nyár végén elkezdik rendezni a karácsonyi árumegrendeléseiket, így hagyományosan az év utolsó három hónapjában megugrik az export és az import mértéke is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »