335 milliárdos budapesti kórházátalakítás jön

Három nagy központ lenne, patinás intézmények szűnnek meg, míg mások újranyitnak. A Népszabadság birtokába került tervezet szerint újranyitna a Lipót, de a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás.

Az egy szuperkórházas koncepció helyett, a három szupercentrumos elképzelés mellett tör pálcát a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslat (a három központ tervéről bővebben alábbi cikkünkben). „A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás. Az utóbbi intézmény kapacitását csak átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át. S ezzel épp egy jobboldali kormány szüntetné meg éppen az 56-os forradalom kórházát” – írják. (A Szent János Kórház pedig a 48-as szabadságharc egyik fontos gyógyítóintézménye volt – a szerk.)

Ugyanakkor újranyitná kapuit az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, azaz a lipótmezei pszichiátria, ahol demens betegeket ápolnának. De a tervezett átalakítás végeredménye 450 aktív ágy megszűnése és néhány ingatlan eladását hozná.

A három szupercentrum

Komoly építkezések nélkül manapság el sem képzelhető egy orbáni döntés, ezekből természetesen a haverok is busásan profitálnak, lásd alábbi írásunk. Jelen esetben is a 335 milliárdos programból 200 milliárd építkezésre menne el, a tervek szerint. Korábban egyébként az egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: nem akarnak kórházi presztízsberuházást Budapestre.

Az első központ, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak a célra, ám az előterjesztők súlyozása alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg – írja a lap.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A traumatológiai ellátást a Péterfy Baleseti Központja vagy annak áttelepített része biztosítaná a lakosságnak.

A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne:egy új épületet húznának fel az intézmény mellett. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház, illetve a Bethesda biztosítaná. Az új centrumba költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről.A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye – zárul a cikk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »