32 millióra büntették Matolcsyék alapítványát

32 millió forintos büntetéssel sújtotta a jegybankhoz köthető Pallas Athéné alapítványokat a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai összesen 260 milliárd forint közpénzt kaptak a jegybanktól, amik a korábbi fideszes indoklás szerint a tranzakcióval „elvesztették közpénz jellegüket”, tehát nem kellett elköltésük módjáról beszámolni Matolcsyéknak. Később a Kúria kimondta, hogy bizony itt közpénzekről van szó, így az alapítványok a botrány kitörése után saját maguk kértek vizsgálatot a Közbeszerzési Hatóságtól – foglalta össze az Index.

A korábban kapott 200 ezres büntetések annak szóltak, hogy közpénzt költő alapítványok nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, de nem úszták meg ennyivel, ugyanis most már azért bírságolták őket, mert nem írtak ki egyetlen közbeszerzést sem.

Az egyik alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae az alábbiak miatt kapott büntetést a Közbeszerzési Döntőbizottságtól:

30 milliós bírságot azért, amiért a Mészáros Lőrinc-közeli Magyar Építőnek közel egymilliárdos megbízást juttatott, hogy építse át galériává és étteremmé a Csónak utca I. szám alatti villaépületet, amit korábban vett meg az alapítvány 1,8 milliót azért fizethet, amiért közbeszerzés nélkül a Friday Creative nevű pár fős cégre bízta havi 5 millió forintért, hogy irányítsák a doktori programot további 165 ezret azért, mert közbeszerzés nélkül választották ki a Frank nevű céget, hogy készítsen közel 11 millió forintért videódokumentációt két első kerületi ingatlan felújítási munkálatairól.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ennél magasabb bírságot is kiszabhatott volna, ugyanis a problémás szerződés értékének akár 15 százalékát is ki lehet büntetésként fizettetni, de a többi alapítványi szerződéskötés miatt ez később akár még meg is történhet, ugyanis az ügyészség hétfőig 63 szerződés esetében kezdeményezett jogorvoslatot.

Az Index arra is emlékeztet, hogy míg az alapítványok milliárdjai magáncégekhez vándoroltak, addig a büntetést közpénzből fizetik majd ki.

Az alapítványok különös pénzügyeiről ide kattintva olvashat bővebben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »