318 millió forintos mutyi a „fogászati turizmusban”?

318 millió forintos mutyi a „fogászati turizmusban”?

A jobbikos Lukács László György szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) tisztáznia kell, hogy milyen szerepe volt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (OTI) tulajdonosának egy “gyanús” fogászati turisztikai pályázatban, amelyben tizenegy cég elnyert 318 millió forintot, miközben “úgy tűnik, érdemi tevékenységet nem végez”.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett: a kormányzat 2011 körül kiemelt célként kezelte a fogászati turizmus fellendítését, a koncepció kidolgozására “Orbán Viktor fogorvosa”, Bátorfi Béla, illetve a hozzá csatolódó cégek kaptak felkérést, és alakították ki az Orvosi Turizmus Irodát, az OTI Zrt.-t, amelynek tulajdonosa – cégen keresztül – maga Bátorfi Béla.

Hozzátette: ez a céghálózat dolgozott ki egy fejlesztési programot, amelyre pályázni lehetett, azért, hogy mintegy ötezer új munkahelyet hozzanak létre és az egyébként jó helyzetben lévő magyar fogászati turizmust világszinten is vezetővé tegyék.

A pályázatért hozhattak létre cégeket

A jobbikos politikus szerint ezen a pályázaton feltűnt tizenegy “igen gyanús cég”, amelyek pár héten belül alakultak meg, egy budapesti II. kerületi ingatlanba vannak bejegyezve, és közös az ügyvezetőjük. Úgy fogalmazott: a cégek összesen 318 millió forint pályázati pénzt nyertek el. A párt azt feltételezi, hogy a vállalkozások érdemi tevékenységet nem végeznek a II. kerületi helyszínen, és a közös ügyvezető is inkább a pályázatnál felmerülő “furcsa egybeeséseket” erősíti meg.

Hozzátette: kérdés, hogy milyen szerepe lehetett mindebben a Bátorfi Béla érdekeltségéhez tartozó OTI Zrt.-nek, mivel ettől a cégtől vásárolhattak innovációs szolgáltatásokat a pályázók, tehát a pénz “javarészt visszakerült Bátorfi Béla gazdasági üzletkörébe”.

Már megint offshore

A jobbikos képviselő jelezte: Bátorfi Béla “offshore-gyanúba keveredik”, hiszen egy, az ő tulajdonában álló gazdasági társaságban tag egy Seychelles-szigeteken bejegyzett offshore vállalkozás is. Közölte: jól látszik, hogy bár a kormány kimondta, nem támogatja az offshore-cégeket, “minden jel arra mutat”, hogy Orbán Viktor bizalmas köréhez fűződnek offshore ügyletek.

Lukács László szerint tisztáznia kell az NGM-nek, hogy Bátorfi Bélának milyen szerepe volt a “gyanús pályázatban”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »