30 százalékkal emelnék a tarifát a taxisok

30 százalékkal emelnék a tarifát a taxisok

A Világgazdaság eheti számában Metál Zoltán, a Taxis Szövetséget vezetője nyilatkozott. Elmondta, hogy a taxisok többsége évek óta változatlan áron dolgozik, de az elszálló üzemanyagárak miatt jelentős mértékben emelkedtek a költségek.

Elképzelésük alapján,

30 százalékkal emelnék a mostani 700 forintos alapdíjat, a 300 forintos kilométerárat és a 75 forint per perces várakozási idő költségeit.

Hírdetés

Metál Zoltán szerint a jelenlegi, 2018 óta alkalmazott tarifarendszer egyszerű, az utasok szeretik, és nem lenne értelme hozzányúlni, de javaslatot fognak tenni az áremelésre. 

Az üzemeltetési költségek itthon nyugati árszinten vannak ezért egyébként a kétszeres kilométerdíj-emelés sem lenne túlzó

– mondta a taxisok képviselője.

Az elmúlt öt évben 18 százalékkal, 278-ról 322-re nőtt a mindent egybevetett, országos átlagos kilométerár a taxisoknál, az üzemanyag-átlagár mindeközben 29 százalékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig csak 6 százalékkal nőttek a kilométerdíjak, de a benzin 22-vel). A taxisoknak e különbözet mellett a növekvő fenntartási költségekkel, illetve az ötévenkénti autócserével is meg kell küzdeniük, ezen pedig a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés sem segített. A tankolás jelenleg egy taxis költségeinek egyötödét teszi ki. 2019 óta – jórészt a covid miatt – országosan 3500-an hagyták el a szakmát, a budapesti taxisok száma 7 ezerről 5 ezerre apadt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »