30 ezer kurd tüntetett Kölnben Öcalanért – exportálták az ellentéteket

Mintegy 30 ezer kurd tüntetett szombaton Kölnben Abdullah Öcalannak, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezérének szabadon engedéséért, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök politikája ellen tiltakozva. Az Európai Unió Törökországhoz hasonlóan terrorszervezetnek tekinti, és betiltotta a PKK-t.

Magyar Menedék - Badiny

A szombati tüntetésen felszólalók ugyanakkor azt az álláspontot hirdették, hogy csakis a szervezet és Öcalan részvételével érhető el békés megoldás, mivel Délkelet-Törökországon újabb és újabb erőszakhullámok söpörnek végig, mióta 2015 júliusában összeomlott a török állam és a kurd autonómiáért küzdő PKK két és fél éve tartó tűzszünete.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatói Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető portréjával tüntetnek Törökországnak a szíriai polgárháborúban való részvétele ellen a németországi Kölnben 2016. szeptember 3-án, tíz nappal az után, hogy Törökország bekapcsolódott a fegyveres konfliktusba. A török részvétel célja a török-szíriai határ térségének megtisztítása az Iszlám Állam dzsihadista szervezet erőitől és a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől

Több aktivista zászlókat lengetett Öcalan arcképével, illetve egy emelvényen óriásplakáton volt leképezve a kurd vezér. A helyi rendőrség ezt engedélyezte, de a PKK jelképeit Németországban tilos használni. Több mint 1000 rendőr biztosította a tüntetést. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tüntetés nyugodtan zajlott le, nem voltak incidensek. Öt hete ugyancsak Kölnben Erdogan-hívek tízezrei tüntettek a török elnök mellett.

A kurd függetlenségért 1984 óta fegyverrel harcoló PKK-t Öcalan 1978-ban alapította. A kurd vezetőt, miután a török hatóságok hosszas hajsza után külföldön elfogták, 1999-ben terrorizmus vádjával halálra ítélték. Ítéletét a halálbüntetés törökországi eltörlését követően életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták 2002-ben.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »