30 ezer katonával készülnek a szupertájfunra

Készenlétbe helyezték katasztrófamentési munkálatokra a tajvani katonákat a szigethez közelítő Nepartak nevű szupertájfun miatt – jelentette be a helyi hadsereg szerdán.

A tajvani központi meteorológiai hivatal időközben figyelmeztetést adott ki az erősödő szél és a háborgó tenger miatt.

Összesen 35 817 katonát helyeztek készültségbe, hogy szükség esetén segély- és mentőakciókat hajthassanak végre – közölte a tajvani védelmi minisztérium. A tárca szerint 3409 katonai jármű és 119 gumicsónak is készen áll, hogy támogassa a mentőmunkálatokat.

A meteorológiai hivatal legfrissebb adatai szerint a Nepartak a sziget keleti felén lévő Hualian városától 780 kilométerre délkeletre van jelenleg, és 20-30 kilométeres óránkénti sebességgel halad nyugat-északnyugati irányba Tajvan felé.

A szupertájfun átmérője mintegy 200 kilométer, átlagos szélsebessége 209 kilométer óránként, 263 kilométer/óra erejű széllökésekkel.

A hatóságok magas fokú riasztást adtak ki a Tajvan és a Fülöp-szigetek között lévő Bashi-csatornában közlekedő hajók számára, illetve a Tajvantól északkeletre és délkeletre hajózóknak.

Előrejelzések szerint a Nepartak helyi idő szerint péntekre virradóra éri el Tajvant. A meteorológiai hivatal arra is figyelmeztetett, hogy a tájfun hatása csütörtökön és pénteken lesz a legerősebb a csendes-óceáni szigeten.

A hatóságok időközben az érintett területekről megkezdték a kiürítési munkálatokat, először az idősek, gyerekek és betegek evakuálásával. Emellett 3000 turistát szállítottak el komphajókkal a Tajvantól délkeletre fekvő két kisebb szigetről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »