2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vet ki védővámot az EU

2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vet ki védővámot az EU

Már júliusban hatályba lépteti válaszintézkedéseit az Európai Unió az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámokra; a tervezett lépések keretében első körben nagyjából 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezetnek be 25 százalékos importvámot.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén jóváhagyta azt az amerikai árulistát, amelyet az EU importvámokkal sújtana, s amelyet már korábban megküldtek a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) – jelentették be szerdán Brüsszelben.  A listán többek közt a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is. Szakértők szerint számos érintett amerikai cég központja fontos republikánus vezetésű államokban található. A testület közölte: a tagországokkal együttműködésben várhatóan még júniusban sikerül lezárni a megfelelő eljárást, a védővámok így már a következő hónapban életbe léphetnek.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos leszögezte: ez megfontolt, arányos és jogszerű választ jelent Washington egyoldalú és törvénytelen lépésére. „Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok nem hagyott számunkra más választást” – fogalmazott. Az EU tavaly 6,4 milliárd euró értékben exportált acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba. Brüsszeli tájékoztatás szerint ezért a jövőben további 3,6 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnek majd még ki importvámot. Erre három év múlva vagy a WTO vitarendezési eljárásának lezárulta után kerülhet sor.

Hírdetés

Az Egyesült Államok múlt csütörtökön jelentette be, hogy nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővámok hatálya alól. Az Európai Bizottság ezt követően a WTO-hoz fordult az amerikai védővámok miatt, illetve még korábban vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy szükségesek-e intézkedések annak érdekében, hogy megvédjék az unió piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól.

MTI

The post 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre vet ki védővámot az EU appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »