277 milliárd forintot fizettek a letelepedni szándékozók

Szocialista képviselők egy-egy kérdést tettek fel Pintér Sándor belügyminiszternek, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban. A letelepedni szándékozók a kötvényekért 890 millió eurót fizettek.

A 444.hu szerint Demeter Márta és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők a következő kérdéseket tették fel:

„Hány személy vándorolhatott be Magyarországra némi kölcsön nyújtása fejében?” „Mekkora hozamot fizet a magyar állam azoknak, akiknek némi kölcsön fejében letelepedési jogot is biztosít?”

Az első kérdésre Pintér Sándor többek között azt válaszolta, hogy „nemzetgazdasági érdekre tekintettel befektetőként 3515 fő nyújtott be kérelmet, és közülük 3490 fő kapott tartózkodási engedélyt”, illetve „nemzetgazdasági érdekre tekintettel tartózkodási engedélyt szerzett befektető családtagjaként 6220 fő nyújtott be kérelmet, és közülük 6148 fő kapott tartózkodási engedélyt”. A belügyminiszter ezenkívül részletezi, hogy mely országokból érkeztek kérelmek.

Letelepedési kérelmet befektetőként 2456 fő nyújtott be, közülük 2249 ember kapott engedélyt. Ezen befektetők családtagjaként 4300 fő nyújtott be kérelmet, és 3871 fő kapta meg a letelepedési engedélyt.

Varga helyett Tállai

A szocialisták a második kérdést már Varga Mihálynak címezték, akinek nevében Tállai András fideszes NAV-elnök válaszolt: „Letelepedési Magyar Államkötvényből (továbbiakban: letelepedési államkötvény) 2015. december 31-ig összesen 890 millió euró névértékű állományt értékesített az Államadósság-kezelő Központ Zrt., ez az állomány 2018 és 2020 között jár le. A letelepedési államkötvény diszkontkamatlába 2013–2016 között 2,53 százalék és 2,00 százalék között alakult.”

Konkurencia

Komoly konkurenciát kapott a magyar letelepedésikötvény-üzlet, miután olcsóbban kínálja új programját Málta, mint hazánk. A szigetország ugyanis nem magánközvetítőkön keresztül forgalmazza az állampapírokat – írja lapunk keddi számában.

Ismeretes, a konstrukciót Rogán Antal javaslatára hozták létre, az egyik forgalmazó mögött pedig Habony Árpád tűnik fel. Korábban beszámoltunk róla, hogy a letelepedési kötvény programjának létrehozása óta a közvetítőcégek szolgáltatási díjként 74–90 milliárd forint körüli összegeket tehettek zsebre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »