27 nemzet hagyományőrzői ünneplik a hun-türk tradíciót a Kurultajon

27 nemzet hagyományőrzői ünneplik a hun-türk tradíciót a Kurultajon

Augusztus 12-e és 14-e között ismét hagyományőrzők és a hun-türk tradíciók iránt érdeklődők ezreivel telik meg a bugaci puszta. Ismét sor kerül a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepére.

A Kurultaj egyébként nem csak magyarországi léptékkel jelentős esemény, mára

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált,

amely több mint száz, Kárpát-medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Jövő hétvégén Bugacon több száz (főleg ősi hun, avar és magyar viseletbe, páncélzatba öltözött)  lovas és több ezer gyalogos hagyományőrzővel találkozhatunk.


 

Az rendezvényre Felvidéktől Erdélyig érkeznek kárpát-medencei magyar hagyományőrzők. Ám a Kurultaj nem csak magyar ünnep,

„a hun és türk tudatú népek találkozójaként” hirdetik meg.

Idén nem kevesebb mint 27 nemzet képviselői látogatnak el Bugacra. A pusztán többek közt

azeriekkel, avarokkal, baskírokkal, bolgárokkal,, burjátokkal, csuvasokkal, gagauzokkal, kazakokkal, kazakisztáni madjarokkal, kirgizekkel, mongolokkal, üzbégekkel, üzbegisztáni madzsarokkal, tatárokkal, törökökkel, tuvaiakkal, türkménekkel, és ujgurokkal

is találkozhatunk.

Ok, de mi az a Kurultaj?

A Kurultaj szó, illetve ennek több változata az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben, és az erre épülő szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt.

 

A magyar törzsek is tartottak ilyen gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik), amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen tanácskozásokon döntöttek sok fontos kérdésben, illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadi vállalkozásokról tanácskozhattak.

 

A hagyományt 2010 augusztusában keltették életre először, azóta két évente rendezik meg Magyarországon.

A látogatók hatalmas nomád táborban ismerkedhetnek meg a hun korszakkal.

Ismét felállítják

a világ legnagyobb óriásjurtáját,

amely egy nagyszabású kiállításnak is otthont ad. A hatalmas jurtában megtekinthető lesz a Hunok bejövetele című panorámakép is, mely a Kárpát-medencéből irányított Hun Birodalomnak állít emléket.

Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke felhívja a figyelmet, hogy az idei kiállítás számtalan új elemet fog tartalmazni, mivel eddig sehol nem kiállított antropológiai és régészeti leleteket tekinthet meg az érdeklődő közönség. 2015 augusztusára készültek el a legújabb tudományos arcrekonstrukciók Kárpát-medencei hun vezéri leletekből, s megtekinthettük az avar és a besenyő harcosok képmásait.

„Az idei egyedülálló antropológiai és régészeti kiállításon meglepetéssel készülünk, előtérbe helyezve a Felső-Tisza-vidéki magyar leleteket” – szögezi Bíró András Zsolt, nyomatékosítva: a Magyar-Turán Alapítvány középtávú céljai között szerepel, hogy egy impozáns Atilla-szobrot állítsanak Budapesten.

Bugacon mindezek mellett – többek között – nomád lovas és íjász versenyek, gyalogos-páncélos párbajverseny, és lovas harci bemutatók is lesznek. A 2016-os Kurultajra érkező rokon nemzetek művészei népzenei s néptáncbemutatót is tartanak. Ez a rendezvény egyik legvonzóbb programja, hiszen a  hazai közönség olyan táncokat láthat, olyan zenéket hallhat élőben,

amelyekért egy európainak több ezer kilométert kellene messze keletre utaznia.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »