2500 eurót kapnak azok a migránsok, akik elmennek

A francia bevándorlási és integrációs hivatal 2500 euróval (775 ezer forinttal) támogatja azokat a migránsokat, akik önként elhagyják Franciaországot és hazatérnek a származási országukba – adta hírül a France2 közszolgálati televízió híradója nyomán az MTI.

A segély önmagában nem új dolog Franciaországban: korábban 650 eurós összeget kaptak az önként távozők. A calais-i migránstábor felszámolásával párhuzamosan októberben 350 euróval emelték ezt meg, novemberben a kormány további 1500 eurós rendkívüli emelést dobott a lelépti pénzhez.

Az összeget csak az unión kívülről érkezők kapják meg, akkor ha 2016. december 31-ig elhagyják az országot. Cserébe a francia kormány egy éven át figyeli, hogyan sikerült hazájában a visszailleszkedés.

„Az intézkedés jelentős garancia arra, hogy az emberek ösztönzést találjanak a visszailleszkedésre a hazájukban, és ne kerüljenek ismét életveszélybe azzal, hogy embercsempészekre költenek hatalmas összegeket” – mondta Didier Leschi, a bevándorlási és integrációs hivatal igazgatója a francia köztévében.

Az intézkedéssel a francia hatóságok azokat akarják így távozásra bírni, akiknek elutasították a menedékkérelmét, vagy gazdasági bevándorlóknak tekintik őket. A hivatal vezetője szerint elsősorban az afgán állampolgárokat érdekelheti a lehetőség. Közülük tavaly 19-en, idén pedig 400-an fogadták el, hogy a támogatásért cserébe önként hazautaznak.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal idén eddig 3051 migráns önkéntes hazautaztatását szervezte meg. Arra számítanak, hogy a jelentős emelésnek köszönhetően az év végéig idén 4500-an hagyják el Franciaországot.

Franciaország sokáig nem számított a migránsok célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb migránsáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők elhelyezésére. Ahogy arra sem, hogy távozásra bírják azokat, akiknek elutasították a kérelmét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »