250 szíriai menekült hazatérhetett ma – nagyon messze van a vége

Mintegy 250 szíriai menekült tért haza szerdán a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Karkamis körzetéből, miután a Törökország támogatta szír ellenzéki fegyveres csoportok megtisztították a határ szemközti oldalán fekvő szíriai Dzserablúszt és környékét az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Először tértek haza szíriai menekültek hivatalosan a Törökország támogatásával megtisztított területekre.

Az érintettek Törökország szíriai beavatkozásának eredményeire reagálva visszatelepülési kérelmet nyújtottak be a tartományi kormányzósághoz. A szükséges engedélyek beszerzését követően a menekültek bőröndjeikkel a karkamisi határátkelőhelyhez mentek, ahol egy biztonsági ellenőrzés után léphettek ismét szíriai földre.

Husszein Rustem szíriai állampolgár, aki egy éve hagyta el Szíriát, az Anadolunak úgy nyilatkozott, hogy korábbi lakhelyüket megtisztították a terroristáktól, ezért hazatérnek. "Apám, anyám, az egész család ar-Rajban él. Itt egymagam voltam. Hiányoznak, és azt mondják, már ott sincsenek harcok" – fejtette ki a férfi a hírügynökségnek.

Fatime Mahmud, akinek a férje a felforgató Szabad Szíriai Hadsereg kötelékében küzd, másfél éve hagyta el Dzserablúszt öt gyermekükkel.

A gaziantepi bevándorlási hivatal igazgatója, Oktay Bahceci arra számít, hogy a következő napokban még több szíriai menekült jelzi a hazatérés iránti igényét.

A tartomány kormányzóhelyettese, Nursal Cakiroglu, arról számolt be, hogy Dzserablúszban rövid időn belül újra lesz áram- és vízszolgáltatás, illetve létesítenek ott egy hadikórházat is. Elmondta: a legsürgősebb feladat a humanitárius segélycsomagok, továbbá az építkezésekhez, a felújításokhoz, a karbantartási munkálatokhoz szükséges anyagok és eszközök biztosítása.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt javasolta a G20 csoport kínai csúcsértekezletén, hogy hozzanak létre egy biztonsági zónát Észak-Szíriában, ahol nem lennének harcok, s ami ezzel segítene a szíriai menekültáradat megállításában. Ibrahim Kalin elnöki szóvivő kedden arról beszélt, hogy a csúcson részt vevő országok sem az övezet mellett, sem ellene nem foglaltak világosan állást. Kiemelte: a legfőbb kérdés az, hogy ki védené a kialakítandó területet.

Törökországban csaknem 3 millió szíriai menekült tartózkodik.

Ankara a közelmúltban indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán azért, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »