2,5 milliárddal tartozik az ország legnagyobb adósa

240 nagy adós 127 milliárd forinttal tartozott 2016 első negyedévében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Közzétette a jelentős adóhátralékkal rendelkező cégek és magánszemélyek listáját a NAV, ebből szemezgetett a Napi.hu. Az adatsor a március 31-i állapotot tükrözi, sok rövid életű, székhelyszolgáltató cég szerepel rajta, vannak olyanok is, amelyeket külföldi tulajdonos nevére jegyeztek be. A cégek többsége kényszertörlés, felszámolás, illetve végelszámolás alatt áll, az adószámukat felfüggesztették vagy törölték.

A legnagyobb adótartozó a siófoki Somogyi József lett, aki 2,5 milliárd forinttal tartozik az államnak. Ez még az adóhiány, bírságot még nem szabott ki Somogyira a NAV. Azonban ő messze jár a rekordertől: 2015 harmadik negyedévében a kínai Zhou Tejiao 13,6 milliárddal lógott.

Ha az adóhiányhoz a bírságokat és a kamatokat is hozzáadjuk, az első helyre a 4,3 milliárddal tartozó Tibukaker Kft. áll, amelyet 2011-ben alapított Klein György Albertirsán élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelemre, de már 2013 óta nem végez tényleges tevékenységet.

A listán 240 adós szerepel, ők összesen 127,7 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak, ebből 57,4 milliárd az adóhiány, a többi bírság és kamat. Az előző negyedévben kevesebb nagy adós volt (224) és kevesebb összeggel tartoztak (117,3 milliárd forint).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »