2,5 ezer migráns egy görög benzinkúton

Hónapok után teljesen kiürült Idomeniben az engedély nélküli sátortábor, sok migráns azonban elbújt a környékbeli erdőkben vagy elhagyatott házakban, mások két közeli benzinkúton laknak. Görögországból embercsempészek segítik őket Macedóniába, onnan mennek tovább Szerbiába. Belgrádban is több százan vannak, ott 1-2 napot pihennek, és onnan tartanak a szerb-magyar határhoz.

Az M1 szombat reggeli helyszíni beszámolója szerint a macedón határtól 20 kilométerre fekvő Polikasztró egyik, a közvetlenül a sztráda mellett fekvő benzinkútján a becslések szerint két és fél ezer bevándorló van, és úgy tűnik, tartósan rendezkedtek be, így most ez a legnagyobb illegális sátortábor.

A hatóságok – éppen az autópálya közelsége miatt – kerítéssel vették körbe az új tábort, ahova már nemcsak a kiürített Idomeniből érkeztek migránsok, de már Szalonikiből is, az új befogadó központokból. (Szalonikiben van olyan központ, ahova több száz migránst vittek, most pedig már csak kilencen vannak.)

A másik, a macedón határhoz még közelebb, mindössze másfél kilométerre fekvő benzinkúton is 1500 ember van, főként afganisztániak, pakisztániak és bangladesiek. Sokuknak már nincs pénzük az embercsempészekre, ezért maguk próbálnak átjutni a kerítésen, van, aki már hatodszor próbálkozik. A macedón határőrök már napi 150-200 embert toloncolnak vissza, de legalább ennyinek sikerül átjutni, ők aztán Belgrádon keresztül a magyar határ felé veszik az irányt – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »