22 orosz sportoló "szabad" – a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél

22 orosz sportoló "szabad" – a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél

Semleges színekben, de elindulhatnak idén atlétikai versenyeken a nemzetközi mezőnyben is.

Huszonkét orosz versenyző, köztük az olimpiai bajnok magasugró, Marija Laszickene kapott engedélyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (WA), hogy idén semleges színekben indulhasson a nemzetközi versenyeken. Oroszország a korábbi doppingügyek nyomán továbbra is eltiltott.

A WA döntése értelmében Laszickene címvédőként ott lehet március 18-20-án Belgrádban, a fedettpályás világbajnokságon. A szombaton nyilvánosságra hozott listán rajta kívül ott van többek között az olimpiai ezüstérmes rúdugró, Anzselika Szidorova és a vb-bronzérmes magasugró, Ilja Ivanyuk.

Az engedélyhez az adott sportolónak rendszeresen negatív doppingmintát kell adnia és a múltban sem lehetett semmilyen tiltott szerrel összefüggő ügye. Semlegesként indulhat a nemzetközi porondon, s a versenyeken adott esetben nem húzzák fel neki az orosz zászlót, illetve nem játsszák le a himnuszt.

A WA az év folyamán várhatóan további jelentkezők beadványát fogadja majd el, Oroszország azonban legfeljebb húsz atlétát nevezhet az év nagy viadalaira, a fedett és a júliusi, eugene-i szabadtéri vb-re, illetve az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságra.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az orosz szövetséget 2015 végén tiltották el a McLaren-jelentés által feltárt, rendszerszintű doppingolás miatt, azóta csak azok az orosz versenyzők indulhatnak atlétikai versenyeken, akik erre a WA-tól külön engedélyt kapnak.

A WA elnöke, Sebastian Coe decemberben úgy nyilatkozott: arra számít, hogy 2022-ben felfüggesztik az oroszok eltiltását.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »