2,2 milliárd embert veszélyeztet világszerte a Zika-vírus

2,2 milliárd embert veszélyeztet világszerte a Zika-vírus

Több mint 2,2 milliárd ember él a Föld azon részein, ahol a Zika-vírus elterjedt és ahol a kórokozó terjedéséért felelős szúnyogfajták élnek. A globális egészségügyi vészhelyzet kitörése óta több betegséget is a zika-lázhoz öltöttek, köztük születési rendellenességeket és felnőttekre is veszélyes izom-visszafejlődési betegségeket.

 

A járvánnyal foglalkozó kutatócsoportok adatait egybegyűjtve olyan térképek készültek, amelyeken megjelölték a vírus előfordulásait és a fertőzött szúnyogfaj élőhelyét. Így derült ki, hogy 2,2 milliárd ember él ma a zika-vírus által közvetlenül fenyegetett teleteken.

 

A krízis-területek Dél-Amerika partvidékei és a nagyobb városok az Amazonas folyásvidékén, az USA-ban Texas és Florida államokban, illetve Afrika és Ázsia azon területei, ahol a nyári hónapokban megfelelően magas az átlaghőmérséklet a vírus terjedéséhez.

 

Forrás: BBC.com

 

A térképen szereplő néhány területen azonban nincs dokumentált megbetegedésre példa – a kutatók szerint ennek oka, hogy a Föld néhány pontján a lakosság immunissá vált a fertőzésre. Más helyeken egyszerűen összekeverik a tüneteket a dengue-lázzal vagy a maláriával.

 

Forrás: BBC.com

 

Európa egyelőre nincs rajta a térképen, de ez változhat, mert egyre több bizonyíték került elő, hogy a vírust terjesztő szúnyogfaj megveti a lábát a kontinensen.

 

Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »