22 éves az InfoRádió

22 éves az InfoRádió

Húszonkét esztendővel ezelőtt, 2000. október 2-án kezdte meg a műsorszolgáltatást Magyarország első és azóta is egyetlen hírrádiója, az InfoRádió. A fővárosi FM 88,1 Mhz-es FM-frekvencia mellett ma már országszerte és a határokon túl is egyre többen hallgatják az interneten keresztül a hírrádió élő adását, vagy az egyes műsorok podcastjait.

A most 22 éves csatorna honosította meg Magyarországon a hírrádiózás műfaját, de abban talán a nemzetközi mezőnyben is egyedi, hogy a közszolgálati jellegű hírszolgáltatást kereskedelmi alapon valósítja meg.

Az első 12 évben a 95,8-as fővárosi frekvencián volt hallható, 2012 szeptembere óta pedig Budapesten és környékén a 88,1 Mhz-es csatornán elérhető a hírrádió FM-adása, de a sugárzási körzetet globálissá növelve egyre többen hallgatják országhatáron belül és kívül az interneten. A negyedóránkénti gyors, hiteles, releváns és megbízható hírszolgáltatás mellett a közélet legfontosabb és legfrissebb információit helyszíni tudósításokkal, interjúkkal, rendkívüli híradásokkal, illetve az esti műsorsávban és a hétvégén magazinműsorokkal, podcastokkal egészíti ki.

Hírdetés

A hírrádiós karakterben fontos elem, hogy a reggel hat és este hat közötti 12 órás „gördülő hírfolyamban” egyetlen anyag, tudósítás, interjú sem lehet hosszabb 3 percnél. Egyedi szolgáltatás a „breaking news”, avagy rendkívüli híradás is: a hírrádió azonnal megszakítja a tervezett adásrendet, ha különleges esemény történik, és erről tudósítja a hallgatókat. Az InfoRádió abban is egyedülálló a magyarországi kereskedelmi alapon működő rádiók között, hogy egyáltalán nem sugároz zenét, kvízműsort vagy hasonló szórakoztató tartalmat.

A többi politikai-közéleti sajtóorgánumtól az is megkülönbözteti, hogy az InfoRádió nem közöl saját véleményt vagy szerkesztőségi kommentárt. A legismertebb műsora, az Aréna című egyórás beszélgetős műsora az ország egyik legtöbbet idézett rádióadása. A beszélgetéseket az egyre népszerűbb YouTube-csatornán is követhetik már az érdeklődők.

A húszéves InfoRádió műfajteremtő tevékenységét számos egyéb elismerés mellett többször díjazták Superbrand címmel, 2008-ban Joseph Pulitzer-emlékdíjjal, 2013-ban pedig Prima Primissima-díjjal tüntették ki, munkatársai pedig számos más, hasonlóan rangos elismerést nyertek el.

Az InfoRádió készítői 2018-ban, a „tárgyilagosság olvasható” mottóval indították el az infostart.hu internetes hírportált is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »