Beszédet mond kedden az ukrán parlament képviselőinek Boris Johnson brit miniszterelnök.

Hírdetés

Johnson a Downing Street hétfő esti tájékoztatása szerint videókapcsolaton keresztül, egyenes közvetítésben szól a kijevi törvényhozás tagjaihoz, és várhatóan bejelenti, hogy Nagy-Britannia további 300 millió font (136 milliárd forint) értékben szállít felszereléseket Ukrajnának az Oroszország elleni védelemhez.
    A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint a csomagban elektronikus hadviseléshez használt eszközök, tüzérségi pozíciók lokalizálására alkalmas radarrendszer, GPS-jelzavarók és több ezer éjjellátó berendezés szerepel.
    Nagy-Britannia mindemellett nagy teherbírású drónokat is küld Ukrajnába, logisztikai támogatást nyújtva elszigetelt pozíciókban lévő ukrán alakulatoknak, és új, különlegesen kialakított Toyota Land Cruiser terepjárókat is szállít a kelet-ukrajnai térségek polgári tisztviselőinek védelmére és civilek evakuálására a tűzvonalhoz közeli területekről.
    A Downing Street tájékoztatása szerint ezt az ukrán kormány kérte Londontól.
    Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és a háború február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.
    A brit kormány ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.
    Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén telefonos megbeszélést tartott, és a Downing Street tájékoztatása szerint Zelenszkij előterjesztette a brit kormányfőnek, hogy milyen további felszelésre van szükség Ukrajna védelméhez.
    A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy Johnson lesz az ukrajnai háború kitörése óta az első külföldi vezető, aki beszédet mond a kijevi parlament képviselőinek.
    A brit kormányfő szóvivője szerint Boris Johnson várhatóan felidézi, hogy amikor a második világháború idején Nagy-Britannia szembesült az invázió fenyegetésével, a brit parlament ugyanúgy folyamatosan ülésezett, mint ahogy most az ukrán törvényhozás.
    „Az ukránok arra tanították a világot, hogy az agresszor által kifejtett brutális erőszak sem ér semmit egy olyan nép erkölcsi erejével szemben, amely elszántan küzd szabadságáért” – mondja az előzetes tájékoztatás szerint a brit miniszterelnök az ukrán parlamentnek közvetített keddi beszédében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »