2027-re épülhet meg a többsávos pozsonyi körgyűrű

2027-re épülhet meg a többsávos pozsonyi körgyűrű

POZSONY. A Pozsony és Nagyszombat közötti D1-es autópálya teljes hosszában 9 év alatt, 2027-ig kerülhet kiszélesítésre. A jövő évben esedékes a munkálatok megkezdése a Pozsony – Triblavina szakaszon, amelynek befejezése 2021-re várható. A D1-est ezt követően a Triblavina és Szenc között szélesítik majd ki. Ezek a munkálatok előreláthatólag 2023-ra fejeződnének be, majd 2027-re feltételezik a Pozsonysárfő – Nagyszombat szakasz befejezését – közölte a Nemzeti Autópálya Társaság szóvivője, Michaela Michalová.

A Pozsony – Pozsonysárfő (Bratislava – Blatné) szakaszon a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) a D1-es autópályát 4, a Pozsonysárfőtől Nagyszombatig (Blatné – Trnava) vezető szakaszon pedig 3 teljes értékű sávra + a leállósávokra szélesíti ki. Az NDS a régi Szenci út kibővítésének előkészületeit is megkezdték. Az I/61-es Pozsony – Szenc (Bratislava – Senec) szakaszt 13,8 km hosszan 2-ről 4 sávosra alakítanák. Az eredeti két menetirányú kétsávos I/61-es út így egy négysávos úttá alakul, amelyen a kereszteződések az úttól eltérő szinten, azaz az út felett kerülnek majd kialakításra.

A Triblavina kereszteződés estében egy az építés módosításával kapcsolatos határozat került kiadásra, mely határozat jelenleg jóváhagyásra vár. Abban az esetben, ha kifogásokat emelnének a megvalósítással szemben, jóváhagyása csak 2018 második felében várható.

„Ezt követően elrajtolhatnak az építési munkálatok. A forgalom Pozsony irányából a D1-es ideiglenesen kiszélesítésre kerülő 3+3 sávos szakaszára lesz terelve. Az aluljáró felének kiépítését követően hasonló eljárás mentén kerül elterelésre a főváros felé irányuló forgalom, hogy az aluljáró másik fele is megépülhessen“- mondta az NDS szóvivője, Michaela Michalová. A munkálatok feltételezett befejezte a kereszteződésen 2020-ra várható, ha az aluljárón a munkálatok még idén megkezdődnek.

Hírdetés

A Triblavina Polgári Társulás (OZ Triblavina) meglátása szerint a kereszteződés esetében a polgárok érdekeivel ellentétes döntés született. „Az autópálya véglegesen 4 sávosra kell, hogy megépüljön, a környező településeket kiszolgálni hivatott ún. kollektor-utak nélkül.

Tette a közlekedésügyi tárca mindezt annak ellenére, hogy a módosítás folyamata törvényellenes, illetve Pozsony Megye területrendezési tervébe és közérdekbe ütközik“ – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Milan Grožaj, a polgári társulás tagja, amely minden törvényes eszközt meg kiván ragadni annak érdekében, hogy a helyzetet a visszájára fordítsa.

Az NDS ugyanakkor azt állítja, hogy a kereszteződés befejezésének az OZ Triblavina 2015 óta gátat vet, s egyben elutasította az NDS konstruktív párbeszédre való törekvését. „Ha az OZ Triblavina nem blokkolná a kereszteződés építési munkálatainak befejezését, akkor ma Cseklész (Bernolákovo), Pozsonyivánka (Ivanka pri Dunaji), Pozsonyszőlős (Vajnory), Feketenyék (Čierna Voda), Horvátgurab (Chorvátsky Grob) és más települések már egy új autópálya csatlakozás előnyeit élvezhetnék (Triblavina kereszteződés), amely megkönnyítené közlekedésüket" – közölte Michalová.

Szavai szerint az építési tervezet módosítására a 3 sávos autópálya 4 sávossá alakítása követelte meg, amely a forgalom intenzitásának emelkedésével elengedhetetlenné vált. „A 3 sáv megőrzése 20 évtized távlatában közlekedési káoszt okozott volna, még abban az esetben is, ha azok mellett a leállósávot nélkülöző egyirányú kétsávos kollektor-utak vezettek volna, amit a forgalomkapacitási tanulmány is megerősített" – jegyezte meg az NDS szóvivője.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »