2023-ban több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak

2023-ban több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak

Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

Szlovákiában jövőre több mint hat százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. A nyugdíjak emelkedése ugyanis a nyugdíjinflációhoz kapcsolódik, ami az idei év első félévében rekordmagas szintet fog elérni.

Az elemzők becslése szerint az idei év első félévében a nyugdíjasok háztartásának áremelkedése a tavalyi évhez képest elérheti a hat százalékot.

– jelentette ki Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője a SITA-nak. Hozzátette: a nyugdíjasok háztartása a többi háztartáshoz hasonlóan ebben az időszakban elsősorban az élelmiszerért és a lakhatásért fog többet fizetni.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év első félévében elsősorban azoknak a tételeknek az áremelkedését jegyzik, amelyek a nyugdíjasok kiadásainak nagyobb súlyát képezik. Ide tartozik az élelmiszer, az energia és a lakhatás.

Hírdetés

„Feltételezésünk szerint a nyugdíjinfláció valamivel magasabb lesz, mint az átlagos infláció, így az idei év első félévében 7,5 százalékos szinten mozoghat“

– konstatálta az ügynökség.

Az idei évben 1,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

A Szociális Biztosító 2022-es évre elkészített költségvetése azzal számol, hogy 2023-ban 4,9 százalékkal, míg 2024-ben 3,1 százalékkal fognak emelkedni a nyugdíjak. 2023-ban a nyugdíjvalorizációra szánt kiadások elérnék a 425,8 millió eurót, míg 2024-ben a 287,5 millió eurót.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »