2020 elején Bariban a bevándorlás kérdéseire keresik a választ a Mediterráneum püspökei

2020 elején Bariban a bevándorlás kérdéseire keresik a választ a Mediterráneum püspökei

2020. február 18. és 23. között először kerül sor az „olasz csizma sarkában”, Bariban a Földközi-tengert övező országok püspökeinek találkozójára.

A főpásztorok összejövetelének célja az, hogy közösen keressenek megoldást a bevándorlási krízis kezelésére. „Beszéljünk kevesebbet, s tegyünk többet!” – jelentette ki félre nem érthetően 2019. augusztus 19-én Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke.

A Mediterráneum püspökei, Törökországtól kezdve Görögországon, Líbián, Franciaországon át egészen Spanyolországig, hat napon keresztül tanácskoznak majd, hiszen 2015 óta közvetlenül érintettek a kérdésben. A probléma gyökerének keresésére buzdította a püspököket Bassetti bíboros az idei Rimini Meetingen. – „Tekintetünket az emberi és evangéliumi értékekre kell függesztenünk, mivel ezekre épül a társadalmunk. Szükségünk van arra, hogy visszatérjünk gyökereinkhez, s arra is, hogy a gondokat együtt oldjuk meg.”

A Vatican News hírportál szerint az összejövetel „egyfajta szinódus” lesz. Bassetti bíboros bejelentette, hogy a tanácskozást Ferenc pápa személyesen fogja lezárni, azonban ezt az információt a Vatikán még nem erősítette meg.

Mióta 2013 júliusában az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére utazott, a pápa nem szűnt meg a menekülők befogadására buzdítani. Akkor arról a 20 ezer áldozatról emlékezett meg, akik az utóbbi 20 évben a Földközi-tengerben lelték halálukat. Nemrég, 2019. július 28-án, a déli Angelus elimádkozása után megismételte felhívását.

A Líbia partjainál hullámsírban eltűnt 115 ember kapcsán a következőt mondta: „Fájdalommal értesültem a Földközi-tengeren pár napja történt tragikus hajótörésről, melynek következtében több tucat migráns vesztette életét, köztük nők és gyermekek.

Hírdetés

Kérlek benneteket, imádkozzatok velem együtt az áldozatokért és családjaikért. És szívünk mélyén tegyük fel a kérdést: »Atyánk, miért?«.”

Egyes országok püspökei már többször felemelték szavukat e témában: 2018 júliusában az olasz főpásztorok szólaltak meg Matteo Salvini migrációs törvénytervezete kapcsán, ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok püspökei is kifejezték Donald Trump politikájával ellentétes véleményüket a migrációt illető kérdésekben.

2018 júliusában pedig Svédországban találkoztak a püspöki konferenciák keretein belül működő „vándorlók és úton lévők” bizottságainak felelősei, hogy a be- és elvándorlás jelenségéről, illetve a közvéleményben ezzel kapcsolatosan kialakult nézetekről gondolkodjanak.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás: Kaposvári Egyházmegye/La Croix; Vatican News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »