2017-ben is nőtt a német gazdaság

2017-ben is nőtt a német gazdaság

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, de így is hat éve a legnagyobb ütemben nőtt 2017-ben a német gazdaság. Ennek ellenére az egyik legnagyobb német szakszervezet munka-beszüntetéssel és általános sztrájkkal fenyegetőzik.

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, de így is hat éve a legnagyobb ütemben nőtt 2017-ben a német GDP a szövetségi statisztikai hivatal előzetes adatai szerint. A bruttó hazai termék 2,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest Németországban. A német gazdaság ezzel a nyolcadik egymást követő évben mutat növekedést és hat éve a legnagyobbat. Elemzők 2,4 százalékos GDP-növekedést vártak 2017-re.

„A gazdaság száguld vagyis az olyan dolgok, mint az ipari termelés beszerzési menedzser indexe is 63 százalék fölött van, amire nem volt még példa. nagyon erős adatsorunk van majdnem 50 évre. A gazdaság 2 és fél százalékkal növekszik, ami nagyon tisztességes. Tehát minden adat azt mutatja, hogy a német gazdaság erősen növekszik” – mondta a Commerzbank elemzője.

Hírdetés

A 2017-es gazdasági növekedés motorja elsősorban a belföldi lakossági kereslet volt a statisztikai hivatal kimutatása szerint.

Dacára a gyorsan növekvő gazdaságnak és a kiváló makromutatóknak, Németország egyik legerősebb szakszervezete sztrájkfenyegetésről beszél a gyáriparban, amennyiben a bérekről szóló tárgyalások nem haladnak előre. Az érdekvédők ugyanis az inflációt bőven meghaladó hat százalékos béremelést követelnek közel 4 millió munkásnak.

„Még mindig több vasat tartunk a tűzbe. új elem is került a munkások jogaiért folytatott harcunk tárházába, ez pedig a 24 órás figyelmeztető sztrájk. De persze mindig megvan a lehetőségünk arra, hogy országos sztrájkot hirdessünk azzal a lehetőséggel, hogy hosszútávú munkabeszüntetés is szóba jöhet” – nyilatkozta az IG Metall elnöke.

A szakszervezetek béreken felüli másik követelése a munkaórák 35-ről, 28-ra csökkentése. A szakszervezet és a munkaadók szövetségének tárgyalása csütörtökön folytatódik Baden-Würtenbergben, ahol többek között a Volkswagen, a Porsche, a Daimler és a Bosch központja is van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »