2015 óta eddig mindössze 17 magyar kapta vissza szlovák állampolgárságát

2015 óta eddig mindössze 17 magyar kapta vissza szlovák állampolgárságát

2015 február elseje óta a hatályos kivétel értelmében visszaigényelhető a szlovák állampolgárság azok számára, akik a Fico-féle állampolgársági törvény miatt elvesztették azt. 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint október 21-ig mindössze 1217 ember igényelte vissza állampolgárságát, közülük pedig 1146-an vissza is kapták azt. Nagy részük, nem meglepő, cseh-szlovák kettős állampolgár lett (391-en), de sok brit (212), német (173) és amerikai (107) állampolgár is újra szlovák útlevélhez juthatott. 

Hírdetés

Magyar állampolgár viszont alig van, mindössze 17 olyan ember van, aki a kivétel segítségével visszakaphatta az elvett szlovák állampolgárságot.

A szlovák állampolgárságot azok kaphatják vissza, akik megfelelő „személyes indokokra” hivatkozva írásban igénylik azt a belügyminisztériumnál. Ennek feltétele, hogy az illető állandó lakhelyet jelentsen be az idegenrendészetnél. Ha a parlament második olvasatban is elfogadja a kettős állampolgársági törvény módosítását, a kivétel annyiban változik majd, hogy ezentúl nem kell majd a belügyminisztérium által meghatározott különleges kivételnek megfelelniük, azaz nem kell, hogy bejelentett állandó lakhelyük legyen Szlovákiában (is).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »