2000 éves, még mindig ehető vajat találtak egy ír mocsárban

2000 éves, még mindig ehető vajat találtak egy ír mocsárban

Az északnyugat-európai tőzeglápokból általában vaskori lápi testek szoktak előbukkanni, azonban most egy nem kevesebb mint nyolc kilogrammos vajdarab került elő mintegy négy méter mélyről, miközben egy munkás dolgozott a lápban.

Dublintól 70 kilométerre északra, Drakerath városa mellett különös dolog került elő az egyik tőzeglápból: egy több mint nyolc kilogrammos, viaszos anyag, amelynek igen intenzív sajtillata van. A Cavan Megyei Múzeum szakértői szerint egy kétezer éves vajdarabról van szó, amely még mindig kiváló állapotban van, sőt ehető is.

Az egyedi feltételeknek köszönhetően (magas savtartalom, alacsony hőmérséklet, kevés baktérium, oxigénhiány) a lápok igen jól konzerválják az ősi tárgyakat, vagy akár az emberi maradványokat is. Megőrzik az elhunyt arcvonásait, ujjlenyomatait, haját, körmét, valamint egyéb különleges külső ismertetőjegyeit. Az oxigénhiány gyakorlatilag blokkolja a baktérium-anyagcserét: a folyamat során a bőr, a szőr, a fa vagy a textil kiválóan megmarad, azonban a csontok teljesen eltűnnek, tulajdonképpen feloldódnak, ennek következményeként „laposak” a mocsári hullák.

A szakértők szerint a mocsárba kerülő vajdarab egyfajta ajándék lehetett az istenek számára. Andy Halpin, az Ír Nemzeti Múzeum munkatársa szerint, aki a radiokarbonos vizsgálatot is elvégezte kollégáival, minden bizonnyal egy rituális temetés része lehetett, és nem véletlenül ejthették a mocsárba, ugyanis ezek a lápok akkoriban igencsak nehezen megközelíthető helyen feküdtek, tulajdonképpen a „senki földjén”.

A lelet azonban nem nevezhető szokatlannak: már több száz ókori tárgy, kardok, dísztárgyak, faládikába csomagolt vajdarabkák kerültek elő az északnyugat-európai mocsarakból. „A most megtalált vajdarab elméletileg ehető, azonban senkinek sem tanácsoljuk, hogy fogyasszon belőle” – tette hozzá Halpin.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »