200 ezer magyar SIM-kártyát vásároltak egy hajléktalan nevére a terroristák – a Telekom nem furcsállta

200 ezer magyar SIM-kártyát vásároltak egy hajléktalan nevére a terroristák – a Telekom nem furcsállta

Egyetlen hajléktalan személy nevére hozzávetőlegesen kétszázezer feltöltős telefonkártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól – értesült a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, a kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolt.

A hajléktalan férfi csak egy kártyát vett meg személyesen, akkor is csupán megbízást teljesített egy külföldi személy számára. A többi kártyát kisebb tételekben már a hajléktalan személy adataival visszaélve vették meg. A vásárlások nem egy időpontban történtek, a folyamat hónapokon keresztül zajlott.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen mennyiségű telefonkártya az alvilágnak és a terroristáknak, a lap forrása azt válaszolta, hogy egy kártyát általában csak egyszer használnak, majd kidobják. Az IÁ központjából koordinált cselekmények végrehajtásához például sokszor elég egy SMS elküldése vagy egyetlen hívás indítása egy megadott mobiltelefonszámra.

Az ilyen kommunikáció követését szinte lehetetlenné teszi a kártyák folyamatos cseréje. A szervezett bűnözői körök lényegében egy biztonsági rést használnak ki, hiszen feltöltős kártyát az ország több száz benzinkútjánál, újságárusánál, illetve egyéb kereskedelmi egységeknél is lehet venni.

A vásárlás után a kártyát egy hívással lehet aktiválni, ekkor az ügyfélnek meg kell adnia az adatait, amelyeket a Belügyminisztérium adatbázisa segítségével ellenőriz a telefoncég. Amennyiben az adategyeztetés sikeres volt, a készülék már működik is. Persze csak néhány napig, hiszen ez idő alatt a szolgáltató küld egy levelet az ügyfél által megadott címre, amelyre válaszul postán kell visszajuttatni az adategyeztető kódot. Ha ez nem történik meg, a szolgáltatás megszűnik, de így napokig használni lehet a hívószámot.

A lap megkereste a Magyar Telekomot is, hogy jelezték-e a hatóságoknak a kirívó nagyságú vásárlás tényét. A telefoncég a következő választ adta: „Nincs azzal kapcsolatban jogszabályi korlátozás, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni.” A Telekom nyilatkozata jogilag helytálló lehet, ám szinte bizonyos, hogy egyetlen magánszemély nem mindennap rendelkezik kétszázezer SIM-kártyával.

Ismeretes: a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt több mint tíz tagja hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon tartózkodott. A terroristák jelentős része a migrációs hullámot kihasználva még a határzár megépítése előtt lépett hazánk területére. A merényletek logisztikai lebonyolítója, a belgiumi születésű, francia állampolgár Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorcselekményeket megelőző időszakban. Fő feladata a terroristák utaztatásának, elszállásolásának a megszervezése, illetve a megfelelő információáramlás, az ehhez szükséges csatornák – például mobiltelefonok – biztosítása volt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »