20 órán keresztül hagytak szenvedni egy elgázolt medvét Hargita megyében

20 órán keresztül hagytak szenvedni egy elgázolt medvét Hargita megyében

Szombat este az erdélyi Hargita megyében, Parajd és Szováta között egy személyautó elütött egy medvét. A sofőr azonnal értesítette a hatóságokat, ám a szerencsétlen állat így is másnap délig haldoklott az út közepén –adja hírül az Itthon.ma

„A baleset után kiszálltunk, hogy megnézzük, mi történt, de vissza kellett ugornunk az autóba, mert nagyon mozgott” – írta egy Facebook-csoportban az egyik utas . Mire a riasztott rendőrök a helyszínre érkeztek, a súlyosan sérült medve felvánszorgott az úttestre.

A hatóságok közel 20 órán keresztül képtelenek voltak döntést hozni a sorsáról, addig a lezárt út közepén agonizált.

 

Hírdetés

Végül vasárnap dél körül elaltatták az állatorvos vizsgálata szerint menthetetlen állatot. 

Az illetékesek egymásra mutogatnak, hogy a mackónak miért kellett ilyen irtózatos szenvedéseket kiállnia. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a fő gond az volt, hogy a védett állatok kilövésére központi engedély kell, s ennek megérkezéséig a helyi szakemberek tehetetlenek. A környezetvédelmi miniszter szerint azonban a kérelmet csak vasárnap délelőtt 11-kor nyújtották be hozzájuk, s ők azt egy órán belül jóvá is hagyták. 

Vasárnap délután a belügyminiszter bejelentette, hogy a megye közigazgatását irányító Bukarestből kinevezett prefektust, Jean-Adrian Andreit azonnali hatállyal meneszti. Andrei egyébként magyarellenes intézkedéseiről híresült el. A tavaly október 23-án kitűzött magyar nemzeti lobogók miatt bírságot szabott ki a székelyudvarhelyi önkormányzatra, júniusban pedig aktívan asszisztált az úzvölgyi katonatemető román kézre játszásához és meggyalázásához. A megye lakosságának nagy többségét adó magyar közösség már jó ideje követeli a prefektus távozását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »