20 milliárd kellene, hogy ne fűtsenek szeméttel

20 milliárd kellene, hogy ne fűtsenek szeméttel

Civil szervezet fordult a kormányhoz azzal, hogy költsön többet lakossági tűzifára és a fűtéssel kapcsolatos felvilágosításra. Varga Mihály az elektromos autók mögé bújt.

A Levegő Munkacsoport nevű civil szervezet azt kérte a kormánytól, hogy a jelenleginél jóval nagyobb összeget fordítson a rászorulók fűtési támogatására, a lakossági égetés okozta levegőszennyezéssel kapcsolatos felvilágosításra, valamint a hatóságok képzésére és megerősítésére.

Kimutatták, ehhez évente mintegy 20 milliárd forint ráfordítás lenne szükséges, ami töredéke a légszennyezés csökkenéséből várható haszonnak, ami évi több száz milliárd forintra tehető. Hozzátették, a ráfordítás csekély hányada volna az éves állami költségvetésnek.

A csoport közölte lapunkkal, már három levelet írtak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek annak érdekében, hogy Magyarországon senkinek se kelljen választania a fagyhalál és embertársai mérgezése között. A Levegő Munkacsoport szerint a tárcavezető mindeddig nem adott kielégítő választ számukra.

A szervezet közölte, legutóbbi válaszlevelében Varga Mihály az írta: „Felhívjuk a figyelmet arra a kisméretű szálló por csökkentése szempontjából jelentős előrelépésre, mely szerint a kormány közelmúltban hozott döntése alapján az idei költségvetésben 2 milliárd forintot, a tervek szerint jövőre pedig 3 milliárd forintot biztosít a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszongépjárművek beszerzésének támogatására.”

Ez a válasz a Levegő Munkacsoport szerint értelmezhetetlen, hiszen az emberi egészséget leginkább veszélyeztető légszennyező anyagok, a rendkívül apró részecskék (PM2,5) 74 százalékának kibocsátásáért felelős lakossági tüzelés hatásait az elektromos autók elterjesztése semmiképp nem tudja ellensúlyozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »