20 érdekesség Ehnaton fáraóról

20 érdekesség Ehnaton fáraóról

Egyiptom legvitatottabb fáraója, vallási forradalmára, Tutankhamon atyja, Nofertiti férje és még sok mindenki más is volt egy személyben Ehnaton. Ismerkedjünk meg néhány érdekességgel vele kapcsolatban.

 

 

Ehnaton a XVIII. dinasztia 10. fáraója volt és 17 évig ült Egyiptom trónján.

 

Ehnatont a nagy eretnekként tartják számon, mivel gyökeres vallási reformokat vezetett be.

 

Uralkodásának hajnalán még nem Ehnatonnak hívták. Akkoriban a neve IV. Amenhotep volt. Nevét csak később, nagyjából uralkodásának az ötödik évében változtatta meg Ehnatonra. Ezzel azt kívánta kifejezni, hogy Atonnal, a Napkoronggal mint legfelső lénnyel áll közeli kapcsolatban.

 

Ehnaton házastársa Nofertiti vagy Nefertiti volt, az egyik leggyönyörűségesebb egyiptomi nő.

 

Nofertitiől az egyik legbefolyásosabb királyné vált. Ezt támasztják alá azok a festmények, amelyeken az uralkodónő a vallási szertartásokat Ehnatonnal egyenrangúként vezeti.

 

Nofertitit múmiáját sohasem találták meg, bár van olyan tudós, aki ennek az ellenkezőjét állítja. Pl.: June Flecher. De ez nem bizonyított. Már csak azért sem, mert a szóban forgó múmiát csúnyán megcsonkították.

 

Ehnaton isteni rangra emelte Nofertitit. A tudósok feltételezik, hogy Nofertiti még csak 12 esztendős volt, amikor házasságot kötött Ehnatonnal.

 

Ehnaton leállította a külföldi katonai hadjáratokat és drámai mértékben lecsökkentette Egyiptom katonai védelmét.

 

Arról vált hírhedtté, hogy szakított az egyiptomi hagyományokkal és bevezette Aton, a Napkorong kizárólagos kultuszát.

 

Ehnaton a következő kijelentést tette: „Csupán egyetlen isten létezik, az én atyám, éjjel és nappal szólhatok hozzá.”

 

Ehnaton nevéhez fűződik az első monoteista vallás a világtörténelemben. Legalábbis az egyiptológusok szerint.

Hírdetés

 

 

Az egyiptomi mitológia értelmében Ehnaton az istenek közül szállt alá és a Zep Tepi (Első Alkalom) idején érkezett a Földre.

 

Az emberek egy része úgy véli, hogy ez a fáraó valóban a csillagokból érkezett.

 

Nemsokkal azt követően, hogy Ehnatont fáraóvá választották, az uralkodó az isteneket ábrázoló képeket eltávolíttatta.

 

Állítólag őt az égből érkező lények látogatták és utasították arra mit és hogyan tegyen, hogy népe felett uralkodhasson.

 

Ehnaton Aton istenség közvetlen leszármazottja volt és istenként tekintett magára. S nem csupán egy istenségnek hitte magát, hanem az egész nemzet az egyetlen istenként imádta őt.

 

Ehnaton új fővárost építtetett, amit Amarnának hívtak. Ezt a Napnak szentelte.

 

Ehnaton komoly változásokat vezetett be a művészetekben és a kultúrában. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy nem erős és megközelíthetetlen fáraóként jelenítették meg, hanem gyenge alkatú, megnyújtott koponyájú, hosszú nyakú, beesett szemű, hosszú ujjú, vastag combú, hátrafelé forduló térddel rendelkező, pocakos és a nőkre emlékeztető mellű emberként ábrázolták.

 

Uralkodását követően Amarna elnéptelenedett, a Napnak szentelt templomait lerombolták, Ehnaton képeit szándékosan meggyalázták.

 

Ehnaton testét a Királyok Völgyében a brit régész, Edward Russel Ayrton (1882-1914) fedezte fel 1907-ben.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post 20 érdekesség Ehnaton fáraóról appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »