2 millió dollárt költ űrutazáshoz szükséges létfenntartó technikára a NASA

Artist’s impression of a NASA base on Mars © Cortez III Service Corp / NASA

A NASA 2 millió dollárt adományozott két vállalatnak olyan technológiai fejlesztésekre, amelyek segítik majd az űrhajósokat, hogy hosszabb ideig is biztonságosan lélegezhessenek az űrben. Ez előreláthatóan nagyobb távolságokra is kiterjedő kutatást tesz majd lehetővé.

A program célja az, hogy elősegítse olyan oxigén újratermelési technológia használatát, amely a széndioxidot visszaalakítja oxigénné. A remények szerint ez segíti majd az űrhajósokat, hogy könnyebben lélegezzenek a mélyűrben tett hosszabb küldetések alatt.

Az Arizonai, Phoenix székhelyű Honeywell Aerospace és az Oregoni, Myrtle Creek székhelyű UMPQUA Research Co. vállalat programjait választotta ki a NASA a mélyűr küldetésekhez fontos oxigén visszanyerési technológiák kifejlesztésére.

.@NASA has selected two proposals to develop oxygen recovery technologies for deep-space missions: https://t.co/hZqrBRphNT pic.twitter.com/BRr8U0i7A6

— NASA_SLS (@NASA_SLS) February 13, 2017

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) jelenleg az asztronauták által kilélegzett széndioxidnak csak 50%-át alakítják vissza oxigénné. A NASA a hiányzó oxigént a földről szállítja folyamatosan az űrállomás legénysége számára.

Azonban ez a megoldás egyre kevésbé kielégítő, ha az űrhajósok mélyebben és hosszabban hatolnak be az űrbe. Az új beruházás megpróbálja megoldani ezt a problémát, 75%-ra emelve az oxigén visszanyerését a legénység által kilélegzett széndioxidból.

via GIPHY

“A fejlett létfenntartó technológiák hozzá fognak járulnak ahhoz, hogy a fokozott kapacitással a NASA megalapozza a mélyűrben történő hosszabb űrkutatási feladatok végrehajtását a jövőben,” said – mondta, a NASA Űrtechnológiai Missziójának igazgatója, Steve Jurczyk Washingtonban.

READ MORE: Mars 2020: Final three landing sites revealed (PHOTOS)

Honeywell Aerospace, a Honeywell International vállalatbirodalom részlegeként vesz részt a NASA űrfeladatainak tervezésében, fejlesztésében. 1914-ben alapították, és számos társasági és katonai fejlesztésben vett részt, többek között a Manhattan projectben. A UMPQUA Research Co korábban víz fertőtlenítő és tisztító alrendszereket épített az ISS-nek, az Űrrepülőgépnek és egyéb programoknak.

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Fordítás, Hírek, Külföldi sajtó


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »