2 fontos különbség a tintasugaras patronok között: te tudod, mi az? (X)

2 fontos különbség a tintasugaras patronok között: te tudod, mi az? (X)

A gyártó cégek ugyanahhoz a nyomtatótípushoz más-más összetétellel készítik a nyomtatókba való patronokat.

A TonerPartners.hu csapata ebben a cikkben a patronok működéséről és összetételükről ad bővebb felvilágosítást.

Két nyomtatási eljárás, kétféle festék

A nyomtatók lényegében két különböző technológiával működnek, lehetnek tintasugaras vagy lézersugaras készülékek. Az eltérő nyomtatási mechanizmus más jellegű festéket is kíván. A tintasugaras nyomtatók patronjait más néven tintapatronnak is hívjuk. Logikus és találó az elnevezés, hiszen folyékony festéket tartalmaz, amit mikrofúvókák segítségével juttat a papírra eltérő cseppnagyságban. 

A lézeres nyomtatók patronjait helyesen tonernek mondjuk. Ezek színes festékport tartalmaznak, és nagyon leegyszerűsítve a folyamatot, az optikai dob juttatja a lapra. 

Mit tartalmaznak a tinták?

A tintapatronok alapját a víz adja, melyhez olykor szerves oldószert is hozzáadnak. A többi alkotóelem mellett a színt is ebbe az egyvelegbe keverik. A festék lehet teljesen feloldódott, tehát festékalapú (dye-based) vagy szuszpenzió. Ami azt jelenti, hogy a folyadékban nem oldódnak fel a kis részecskék. Ezt pigmentalapú (pigment-based) festéknek hívják. Bár a nyomtatási minőségben nem látszik a két tintatípus közötti eltérés, mégis jelentős különbség mutatkozik a vízzel, illetve a napfénnyel szembeni ellenállóságot tekintve. Valamint nem elhanyagolható szempont, hogy a bekerülési költségük is észrevehetően eltér.

Hírdetés

Sokat spórolhatsz, ha a TonersPartner.hu oldalról rendeled meg utántöltődet, ahol eredeti és kompatibilis tonerek is kaphatók.

A festékalapú tintákról

A festékalapú tinta teljesen oldódó vegyület. Előnye, hogy több színátmenetet képes alkotni, mint a pigmentfesték, ezért szórólapok, grafikai anyagok nyomtatására kiválóan megfelel. A tökéletes hatás elérése érdekében azonban a nyomtatási felületnek valami jellegzeteset válassz, mondjuk fotópapírt. Sajnos még száradás után is viszonylag gyorsan kopik a festék, és a víz is tönkreteszi. Napfény és ózon hatására rendkívül hamar válik fakóvá, emiatt kültérre szánt posztereket, reklámanyagokat nem célszerű ezzel a fajta festékkel készíteni.

Miben más a pigmentalapú tinta?

Lényegében ezek a patronok szilárd szerves vagy szervetlen festékek 0,1-2 mikonnyira zúzott porát tartalmazzák. Ezzel a festékfajtával bátran készíthetsz a szabad ég alá szánt nyomatokat, ugyanis sokkal jobban bírja az UV-sugárzást és nagy a kopásállósága. Pigmentalapú tintákat javarészt az eredeti patronoknál találhatsz, de a jobb minőségű kompatibilis tonerek között is előfordul.

Mit tartalmaz még a festék?

A javarészt oldószer (35-80%) és némi festék (2-8%) egyvelege még a következőket tartalmazza:

Nézz körül a cég kínálatában, biztosan találsz az igényeidnek megfelelő festéket!


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »