1956 – Szombathely, Kecskemét

Kerékpározással, futással, előadással emlékeznek Szombathelyen

Vasfüggöny kerékpártúrával, 1956 méteres futással, de történelmi előadással, koszorúzással és ünnepi közgyűléssel is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról Szombathelyen.

 Az emlékfutás résztvevői pénteken délelőtt egy szombathelyi általános iskola elől rajtolnak és pontosan 1956 métert tesznek majd meg, a futók között ott lesz Koczka Tibor (Fidesz) Szombathely alpolgármestere is. Ugyancsak pénteken, a Herényiek Házában 17 órától Raffay Ernő történész tart előadást a forradalom és szabadságharc napjairól és az akkor történtek történelmi jelentőségéről.

A Vasfüggöny kerékpártúra szombat délután egy órakor indul a megyeháza elől és 40-45 kilométer hosszan a az egykori vasfüggöny két oldalán, magyar és osztrák területen halad. A több vasi kerékpáros civil szervezet által szervezett túrán a tervek szerint részt vesz Révész Máriusz kerékpározásért, aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is.

Október 23-án Welther Károlynak, az ’56-os Vas Megyei Nemzeti Bizottság tragikus sorsú elnökének a Jáki úti temetőben lévő síremlékét koszorúzzák meg, majd 17 óra 15 perckor a Március 15 téren katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót, 18 órától pedig az 56-osok terén folytatódik a megemlékezés, ahol felidézik az elesett szombathelyi nemzetőrök alakját. Ezt követően 19 óra 30 perctől a szombathelyi városháza dísztermében ünnepi közgyűlés veszi kezdetét, amellyel szintén 1956 hősei előtt tisztelegnek.

Emlékkiállítással és fegyverbemutatóval elevenítik fel a forradalom időszakát Kecskeméten

Dokumentumtárlattal, különleges festmény- és emlékkiállítással, tárlatvezetéssel egybekötött előadással, fegyver- és könyvbemutatóval, valamint emlékműsorral elevenítik fel az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát Kecskeméten.

A programsorozatra az utóbbi tíz év kutatásaival kiegészítve jelent meg újra Balai F. István és Lovas Dániel ’56-os olvasókönyve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti eseményeit bemutató kötetet október 20-án, csütörtökön a városházán mutatják be.     

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával nyílik meg október 21-én, pénteken a kecskeméti Cifrapalotában az Egy nép kiáltott. Aztán csend lett című emlékkiállítás. A tárlat Rigó Erik magángyűjteményéből, Görgényi István a forradalmi eseményeket és a megtorlást titokban megörökítő műveiből válogat. A portrék és tájképek a tatabányai festőművész halála után évtizedekig egy pincében feküdtek. A lazán felkent festmények alatt a restaurálás során több mint félszáz drámai hatású művet találtak a szakemberek. A kiállításban megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, és azt, hogy a “fedőképek” alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.     

Október 22-én, szombaton zenés-verses emlékműsort rendez Kecskemét önkormányzata, az ’56-os Bajtársi és Baráti Szövetség, valamint a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének helyi szervezete a kecskeméti Katona József Színházban az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. A fa fellobbant, a szén szerteszállt. című esten emlékező beszédet mond Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, majd kitüntetéseket adnak át.     

1956 emlékezete címmel a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteménye dokumentumkiállítást rendezett. A tárlat részben a forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó könyvekkel, folyóiratokkal, másrészt a korabeli újságokban megjelent eseményekről szóló tudósításokkal ad tájékoztatást a hatvan évvel ezelőtti történésekről.     

A vallató- és börtöncellát, valamint a mártír Szobonya Zoltán hétköznapjait megidéző egységek mellett külön terem idézi meg az 1950-es évek militáns világát A fa fellobbant, a szén szerteszállt. című emlékkiállításon. A tárlatot és az emlékszobát az Érseki Helynökségen, a volt Államvédelmi Hatóság székházában alakították ki. A kiállításhoz kapcsolódóan – az 1956-os Emlékbizottság támogatásával – rendhagyó múzeumi estet szerveznek a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai október 22-én, szombaton. Az éjszakai tárlatvezetésen a szakértők fegyverbemutatót és a forradalom sortüzeiről szóló előadást tartanak az érdeklődőknek.     

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, október 23-án, vasárnap 10 órától tartják meg Kecskeméten a városi ünnepséget a Szabadság téri ’56-os emlékműnél. Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester beszédét követően Dóbiás Péter és együttese tart emlékműsort. A hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékező beszéddel és koszorúzással október 27-én és november 4-én is megemlékeznek a köztemető 1956-os emlékhelyénél.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »