1956-os megemlékezés (Kézdialbis)

1956-os megemlékezés (Kézdialbis)

Tegnap Kézdialbisban a délelőtti istentiszteletet követően a helybeliek és a meghívottak a műemlék templom előtti térre vonultak, ahol az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc albisi áldozatainak emlékére a kézdivásárhelyi Szigyártó-Szőcs Emese kezdeményezésére és anyagi támogatásával 2015. október 25. óta kopjafa áll két ötvenhatos áldozat, Elekes Balázs és Bartha Mózes emlékére. Díszőrséget állt a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állományának öt tagja.

A rövid megemlékezés a helybeli kisiskolások – Gere Judit tanítónő tanítványainak – verses-zenés műsorával kezdődött, majd Józsa Irén kézdivásárhelyi ny. magyartanár Jobbágy Károly A rádió mellett című versét olvasta fel. Ezt követően Fábián Sándor, Csernáton község megbízott polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét méltatta, majd Bod Judit tanítónőképzős diáklány Gazdag Erzsi Ifjúság, te vagy a csillagunk című versét mondta el.

Hírdetés

A 62 esztendővel ezelőtti magyarországi és erdélyi eseményekről Bejan András történelem szakos tanár, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója tartott rövid történelmi áttekintést, majd ismét Józsa Irén Bartalis János Isten kezében című versét szavalta el. A megemlékezőket Tódor Béla helybeli református lelkipásztor áldotta meg, a magyar himnusz eléneklése után a családtagok, a község elöljárói, a Történelmi Vitézi Rend képviselői és kisiskolások helyezték el a kopjafa talapzatához a kegyelet koszorúit, virágait, és gyertyát gyújtottak.

Iochom István / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »