1956 – Győr-Moson-Sopron, Nógrád

Számos megemlékezést tartanak Győr-Moson-Sopron megyében

Számos megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében, több kiállítás nyílik, emellett szobrokat és emléktáblákat is avatnak.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban csütörtökön nyílik meg az ÖTVEN6VAN című tárlat, amelynek részeként két győri születésű fiatal, Máté Mária és Hámori Jenő olimpiai bajnok kardvívó életútját is megismerheti a közönség. Máté Máriát 1956. október 25-én a börtön előtti tüntetésen lelőtték le, Hámori Jenő az 1956-os melbourne-i olimpiáról nem tért haza, Amerikában telepedett le. A múzeumban emellett iskolások otthon talált 1956-tal kapcsolatos tárgyait és azok történetét teszik közre – közölte Grászli Bernadett igazgató az MTI-vel, hozzátéve, hogy péntektől mutatják be Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész Őrizetlen pénz installációját, reflektálva a Magyar Írószövetség 1956-os adománygyűjtő ládájára.

Csütörtökön műsor várja a győri székhelyű Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár látogatóit Nekünk nem szabad feledNI címmel. A Nagy Gáspár költő verséből idézett és a Nagy Imre miniszterelnök monogramját rejtő címmel összeállított zenés irodalmi esten fellép a Hangraforgó együttes és Maszlay István. Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott programot a megye tíz településére is elviszik.

Győr-Moson-Sopron megye hatvan évvel ezelőtti eseményeit egy november 8-i kerekasztal-beszélgetésen elevenítik fel helytörténészek és visszaemlékezések által.

A győri önkormányzat ünnepsége október 23-án negyed 10-kor kezdődik: megkoszorúzzák a Városházán az 1956-os forradalom megyei vezetője, Szigethy Attila emléktábláját, majd domborművénél is a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén. 10 órakor a Golgota-emlékműnél koszorúznak, beszédet mond Borkai Zsolt polgármester, a Győri Nemzeti Színház művészei pedig ünnepi műsort adnak. Október 25-én is a mártírok előtt hajtanak fejet Győrben, és felavatják a Máté Mária, Halász Ödön és Szabó Béla emlékére készült emléktáblát, Kolozsy Sándor szobrászművész munkáját.

Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án a határőrlaktanyánál sortűz fogadta a tüntetőket. Ezt a napot az önkormányzat 1990-ben gyásznappá nyilváníttatta. A megemlékezések csütörtökön kezdődnek a városban a Mindig új élet lesz a vérből – Az ’56-os forradalom és Mosonmagyaróvár című kiállítással. Vasárnap délelőtt a Mosoni temetőben lesz megemlékezés és koszorúzás. Délután nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia 1956-os szabadtéri kiállítása, majd az In memoriam 1956 3. Országos Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás eredményhirdetése és díjkiosztó ünnepsége. A november 12-ig látogatható tárlaton 69 művész vesz részt 100 alkotásával.

A városi ünnepség 17 órakor kezdődik, október 25-én este gyászmisén emlékeznek az áldozatokra, majd Neszlényi-Pfeiffer Judith Cantata in Memoriam 1956 című zeneművének lesz az ősbemutatója. A városi gyásznapon a település több pontján koszorúznak, délután az ’56-os emlékparkban lesz kegyeleti megemlékezés.

Sopronban a Szabadságra ítélve – Sopron forradalma 1956 című tárlat szombaton nyílik a Sopron Múzeumban. A. Tóth Imre múzeumigazgató, történész az MTI-nek kiemelte: az emlékkiállítás különlegessége, hogy személyes élménnyé teszi az 1956-os soproni eseményeket. A látogatók ugyanis különböző útvonalakat járhatnak be a kiállítótérben, például egy egyetemista vagy éppen egy karhatalomhoz tartozó ember nyomán. A látogató maga fedezheti fel, milyen döntési helyzetbe kerültek 1956 októberének és novemberének részesei. A kiállítás január 8-ig megtekinthető a Festőteremben.

A városi megemlékezés vasárnap 18 órakor kezdődik. A Széchenyi térre a múltat idéző teherautókon érkeznek meg a Soproni Petőfi Színház művészei, akik történelmi dokumentumok, írások alapján egy korhű játékot adnak elő. Köszöntőt mond Fodor Tamás polgármester, az ünnepi szónok pedig Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára lesz. Felavatják és megkoszorúzzák Borza Teréz alkotóművész ’56-os szobrát. Az alkotás két, csaknem három méter magas, ferdén vágott vörös-fekete gránit kőtömbből áll. Az ezekbe vágott lyukak a lövésekre, míg a felületbe vésett emberalakok a környékbeli sortüzekre, az országos eseményekre utalnak. Az ünnepség este a színházban folytatódik A magány változatai – ’56 után című dokumentumjátékkal. A Márai Sándor és Hamvas Béla írásaira épülő előadás rendezője és szerkesztője Katona Imre.

A Nyugat-magyarországi Egyetem ünnepsége szombaton lesz. Délelőtt Bujdosó Alpárnak, az egykori soproni MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége) elnökének a műveiből nyílik kiállítás Hulló fogak, villanó fények címmel. Délután a korabeli SOTEX-székházban, ahol 60 évvel ezelőtt nagygyűlést tartottak a soproni egyetemisták, zenés-irodalmi összeállítás kezdődik, kiegészítve visszaemlékezésekkel, ünnepi beszédekkel. Október 23-án délután a Botanikus kertben, az ’56-os emlékműnél folytatódik az ünnepségsorozat, majd az intézmény oktatói és hallgatói fáklyás menetben vonulnak a városi ünnepség helyszínére.

Futással, emlékműavatással emlékeznek Nógrád megyében

Salgótarjánban jubileumi emlékfutást szerveznek, Hugyagon emlékművet avatnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezéseken Nógrád megyében.

Salgótarjánban az önkormányzat és a Pofosz Nógrád megyei szervezete közösen szervezi az ünnepséget, amely vasárnap reggel koszorúzással kezdődik a megyeháza falán elhelyezett emléktáblánál, majd kora este a művelődési központ színháztermében tartott városi ünnepélyen adják át az ’56-os emlékérmeket. Ott Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján polgármestere és Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) megyei elnöke mond beszédet. A Zenthe Ferenc Színház társulata a Mindig új élet lesz a vérből című színpadi játékot mutatja be.

Délelőtt már 25. alkalommal rendezik Salgótarjánban az október 23-i emlékfutást, amelyet negyed évszázada a Salgótarjáni Erdély-Kör szervez. A támogatók között van az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága is. A hagyományoknak megfelelően óvodások, általános és középiskolások mellett felnőttek is részt vesznek az emlékfutáson váltóban, illetve családi futást is indítanak. Tavaly 2143 futót regisztráltak az eseményen.

Hugyagon emlékművet avatnak csütörtökön a község emlékparkjában. A régi, tönkrement fa kopjafa helyén állíttatta fel az önkormányzat saját forrásból a 175 centiméter magas, az 1956-ban meggyilkolt két nemzetőr parancsnok, Hadady Rudolf és Hargitai Lajos arcképét és a lyukas zászlót ábrázoló márvány emlékművet.

A salgótarjáni acélgyár dolgozóiból szervezett nemzetőri fegyveres csoport vezetőit 1956. december 11-én
letartóztatták, majd 13-án hajnalban a Budapesti Központi Bíróságra vitték volna őket, de Hugyagnál mindkettőjüket kiszállították a gépkocsiból a karhatalmisták. Ezután a két fiatalembert szinte a felismerhetetlenségig összeverték, majd több lövéssel agyonlőtték. Az Erdélyből érkezett Hadady Rudolf 33, a bajai származású Hargitai
Lajos 28 éves volt. A faluban 2008-ban alakítottak ki emlékházat abban az épületben, ahol megkínozták őket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »