1956 a Szabad Európa Rádió tükrében

Figyelemre méltó történelemkutatási projekt ösztönzi az 1956-os magyar forradalomról szóló gondolkodást. A Szabad Európa Rádió a korszak egyik meghatározó médiumaként lehetett befolyással az 1956-os Magyarországi eseményekre. A rádió adásfolyamának egy jelentős része hangfelvételen fennmaradt és egyfajta hiteles kordokumentumként ma is kutatható. A hangfelvételek léte a német kormánynak köszönhető. A Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait átjátszóállomásokon rögzítették, ami alapján a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa Rádió forradalomban betöltött szerepét illetően és ehhez bekérték a folyamatosan rögzített adásfolyamot. A hangszalagok a vizsgálat lezárulta után egy pinceraktárban maradtak évtizedekig, majd a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években újra felfedezték és átjátszották kazettás hangszalagokra. Később a hangfelvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként helyreállította, és közkinccsé tette a www.magyaroktober.hu cím alatt működtetett közgyűjteményi honlapon. Majd az ELTE-n működő Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) egy eredeti adásmenetet visszaállító gyűjteménybe szervezte a hangfelvételeket, amelyekből végül élő adásfolyamot hozott létre a YouTube-on. Ennek köszönhetően október 19 és november 12 között “élő” adásban hallgathatjuk a Szabad Európa Rádió adását, vagyis minden műsor pontosan akkor szólal meg, amikor 63 évvel ezelőtt elhangzott. Így hitelesen követhetők az 1956-os forradalmi események.

A “Szabad Európa Rádió” önmagában is fontos történelmi és politikai gondolkodásra ösztönözhet mindannyiunkat. Az alábbiakban a Wikipedia vonatkozó  címszavának idézésével tehetünk kísérletet arra, hogy helyére tegyük a Szabad Európa Rádió történelmi és jelenkori politikai szerepét:

A Szabad Európa Rádió történetének összekuszálódó szálai napjainkban sem szakadnak meg. A rádió kutatóintézetének anyagát a Soros György nevével fémjelzett és ma a magyar társadalmat erősen megosztó Open Society Fundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) és a CEU (Közép-európai Egyetem) birtokolja. A magyar és nemzetközi sajtó az év közepe óta cikkezik arról, hogy újraindulhat a Szabad Európa Rádió egy magyar nyelvű online adás formájában. A sajtóértesülések szerint abból a 770,3 millió dolláros pályázati pénzből fordíthatnak erre, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban. Az új Szabad Európa Rádió amerikai és magyar támogatói úgy érvelnek, hogy jelenleg nagy szükség lenne egy, a magyar kormánytól független médiumra.

Hírdetés

Nem régen a The New York Times írt arról, hogy a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adása már 2020 májusában elindulhat. John Lansing, az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének vezetője a lapnak azt mondta, hogy a költségvetés 750 ezer dollárra is emelkedhet és ráadásul még irodát is nyitnának Magyarországon. Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió jelenlegi elnöke szeptember végén már a magyar kormány vezetőivel, köztük Kovács Zoltán államtitkárral egyeztetett a visszatérésről, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy interjúban élesen kritizálta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, hogy sértőnek gondolja, hogy egy olyan országban, ahol véleménye szerint teljes a médiaszabadság, újra akarják indítani a Szabad Európa Rádiót.

A The New York Times meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról is írt, hogy David Cornstein, az USA nagykövete – aki szemmel látható szimpatizál a fennálló magyar kormánnyal -, biztosítékot akart szerezni a médiaügynökségtől arra, hogy az új Szabad Európa Rádió nem csak azokra a hírekre összpontosít majd, amelyek kedvezőtlen megvilágításba helyezhetik a magyar kormányt, továbbá hogy az “oknyomozást” sem viszik majd túlzásba. Míg egyesek ezt örömmel fogadták, addig mások visszautasították, hogy David Cornstein – szerintük törvényellenesen – befolyást próbált gyakorolni a Egyesült Államok Globális Médiaügynökségére. Másik oldalról pedig nyilvánvalóan előtérbe tolakodik a kérdés, hogy az mennyiben “törvényes” és mennyiben morálisan igazolható, hogy egy állam dollármilliárdok felhasználásával sajtóbefolyást kíván gyakorolni egy másik állam területén.

Mint látható, a Szabad Európa Rádió története önmagában is korszakokon átívelő kérdéseket vet fel Magyarország világpolitikai, ideológiai beágyazottságával, az ország szuverenitásával, a nagyhatalmi befolyásgyakorlással, manipulációval és 1956 valódi jelentőségével kapcsolatban.

A vita ma leginkább arról szól, hogy ki az, aki egy hajdanvolt vagy újabb keletű elnyomó diktatúrának a letéteményese, és ki az, aki új, valódi szabadsággal akarja felruházni Magyarországot. Ki az, aki leginkább erővel akarja a másik félbe fojtani a szót, és ki az, aki a médiabefolyás erejével akarja manipulálni a magyar társadalmat. Ha a félinformációkon nyugvó, mondhatni szektás hiten túl bárki csak pár elmélyültebb pillantást vet az összekuszálódott történelmi és jelenkori szálakra, akkor temérdek nehezen megválaszolható kérdéssel találja szemben magát.  – Most akkor merre is van a “baloldal” és merre is a “jobboldal”? Merre van nyugat és kelet? Hol is székelnek a totalitárius ideológiák? Kié is a forradalom? Milyen is valójában a “Szabad Európa”?


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »