19 éves hokist csodál a világ

Auston Matthews első helyen kelt el a játékosbörzén tavasszal, első meccsén négy gólt ütött az észak-amerikai profi jégkorongligában, az NHL-ben. A tavaszi A csoportos világbajnokságon ott volt abban az amerikai válogatottban, amely 5-1-re győzte le a magyar csapatot.

A sportág történéseit nem túl szorosan követő magyar hokidrukkerek akkor találkozhattak először Auston Matthews nevével, amikor a tavaszi, szentpétervári A csoportos világbajnokságon összetalálkozott az amerikai válogatott a magyar csapattal. Matthewst – a finn Patrik Lainével egyetemben – előzetesen a vb két legnagyobb sztárjának kiáltották ki, jól is szerepeltek, igaz az amerikai ellenünk nem villogott a mieink 5-1-es veresége alkalmával.

A meccs előtt tisztelettudóan nyilatkozott a Jégkorongblognak a magyar csapatról: „Ezen a tornán nem lehet senkit lenézni vagy könnyedén venni. Biztosak lehetünk benne, hogy a magyarok is a lehető legjobb meccsüket fogják ellenünk játszani, készen kell majd állnunk a küzdelemre az elejétől” – jelentette ki. Üzent a fiatal magyar hokisoknak is: „Minden egyes nap száz százalékot kell nyújtani, és megállás nélkül törekedni arra, hogy jobb legyél, minden egyes apró dologban. A figyelem középpontjába ezt kell állítani, és ha megnézzük, kik játszanak az NHL-ben jelenleg, akkor nem túlzás azt állítani, hogy tényleg nem az számít, honnan származol.”

Álomsztorik egymás után

Ő már csak tudja: Matthews – aki 13 éves koráig bézbólozott is, akkor döntött véglegesen a hoki mellett – a sivatagos Arizonában nevelkedett. Itt sokat tanult az ukrán Borisz Dorozsenkótól, és innen került az NHL-be. Szakértők szerint ha valaki Arizonából jut az NHL-be a draftlista elejéről, az majdhogynem olyan, mintha Magyarországról lenne első kiválasztott játékos a börzén. Egyébként kétévesen volt először hokimeccsen, hatévesen pedig már művelte is a sportágat.

„A mexikói anyától származó arizonai játékos, aki egy Mexikóból áttelepült, az orosz és európai hokit kombináló ukrán edző keze alatt lett korosztályának legjobbja Észak-Amerikában, igen szép példája a diverzitás megtermékenyítő erejének.”
(Jégkorongblog)

A vb-t követően aztán Matthews nemcsak a draflista első felébe, hanem egészen az élére került, így a mostanában gyengén muzsikáló Toronto Maple Leafs vihette el – a csapat, amely Galló Vilmossal is levelezett nyáron. Hogy nem egy évvel ezelőtt draftolták, annak oka, hogy két nappal a vonatkozó dátum után született.

Ám ebben az esztendőben sem tétlenkedett: családja – amelyben akad még sportoló, nagybátyja, Wes Matthews amerikaifocista volt az NFL-ben – támogatásával a középiskola utáni első szezonját, a tavalyit a zürichi ZSC Lionsban töltötte. Ez is merőben szokatlan egy amerikai tini hokistól, így nem csak arizonai háttere miatt meglepő, hogy ő lett az első az elsők között. Az európai hoki egyébként is más, mint az amerikai, így értékes tapasztalat volt számára a svájci esztendő, amely során meg is erősödött: 189 centiméteréhez ma már 98 kiló párosul, Matthews tiszta izom. Plusz Zürichben skandálták először a drukkerek a nevét.

 Auston Matthews még a Lions mezében 2016. január 12-én Fotó: Fabrice Coffrini / Europress/AFP  

Álomkezdés az NHL-ben (is)

Hamarosan Torontóban is fogják, ez elég biztosnak tűnik az alapján, milyen teljesítménnyel rukkolt elő. Az NHL-ben eddig mintegy hétezer hokis szerepelt, az elmúlt 99 évben senki sem volt képes arra, amit Matthews tett szerda éjjel, a Toronto Maple Leafs nyitómeccsén az Ottawa ellen: négy gólt vágott. (1917-ben ketten is öt gólig jutottak.)

Élete első NHL-es lövése bement – ezzel ő lett a tizenkettedik olyan 1/1-es játékos a ligában, aki góllal mutatkozott be. Majd a következő két lövésével is betalált, így a 22. percben már mesterhármasa volt. A második harmad lefújása előtt három másodperccel jött a negyedik, így az sem számított, hogy a harmadikban már nem talált be: a torontói 34-es lett a modern idők legtöbb gólt lövő debütánsa.

Nem csoda, hogy mindenki odavolt érte: a Jégkorongblog gyűjtése szerint Marián Gáborík, Tyler Seguin, Kris Letang, Martin St. Louis, Teemu Selänne és Roberto Luongo is csak méltatni tudta a meccs után. Persze Matthews édesanyjának reakciója volt a legcukibb mind közül. Sokat elárul egyébként az idén 100. születésnapját ünneplő torontói csapatról, hogy még így is kikapott: Kyle Turris a hosszabbításban lőtt győztes gólt – éppen Matthews hibáját kihasználva.

„Az utolsó gól, amellyel vesztettünk, kétségkívül az én hibámból született. Turris találata előtt hibáztam a backcheckkel. Fejlődnöm és tanulnom kell, de ezért vagyok itt” – mondta a Jégkorongblog szerint Auston Matthews. A 19 éves csatár édesapja, Brian azonban a The New York Times szerint ezt mondta az AP-nek adott interjújában:

„Remélem, senki sem fog felébreszteni engem a közeljövőben. Egyszerűen hihetetlen.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »