18:30-tól indul a Ki meri bevállalni? Fõszerkesztõk az erdélyi magyar sajtószabadságról címû beszélgetés

18:30-tól indul a Ki meri bevállalni? Fõszerkesztõk az erdélyi magyar sajtószabadságról címû beszélgetés

Kedd este 18:30–20:00 között a sajtószabadságról és fenntarthatóságról beszélget Pál Edit Éva (uh.ro), Vig Emese (Transindex.ro), Szász Attila (Marosvásárhelyi Rádió) és Sipos Zoltán (Átlátszó Erdély) főszerkesztő.

Az Átlátszó Erdély által szervezett online eseményre a Zoom-link segítségével lehet bejelentkezni. A facebookos eventje itt tekinthető meg.

A szervezők a leírásában azt írták, eljött a fülsiketítő csend ideje az erdélyi magyar médiában:

Hírdetés

– már nincsenek sajtótájékoztatók,
– a hatóságok közérdekű adatot nem adnak, közszereplők nem érnek rá nyilatkozni, – vagy megválogatják, hogy milyen orgánumoknak, fakenews-ozzák a nekik nem tetsző kiadványokat,
– megpróbálják kizsarolni az újságíróból a források nevét.

– Ha valaki ennek ellenére utánajárna egy témának, annak jelzik: jól felfogott érdeke „igazodni” – ellenkező esetben lehet, hogy a következő pályázata már nem fog nyerni.

A provokatív cím, feltehetően erre a szövegre reflektál, amikor azzal indít: „Ki meri bevállalni?” – mindezek ellenére az erről szóló beszélgetést… Nos, jelzésértékű és a beszélgetés aktualitását indokolja, hogy úgy tűnik az erdélyi magyar szerkesztőségek közül, mindössze négyen kívántak beszélgetni erről a megkérdezettek közül, köztük a Transindex felelős szerkesztője is.

Tartsatok velünk!


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »