18 szlovákiai férfi prostituáltat vettek őrizetbe Bécsben

18 szlovákiai férfi prostituáltat vettek őrizetbe Bécsben

Az osztrák rádió szerint szlovákiai magyarokról van szó. Annyit tudni róluk, hogy Losonc környéki településekről származnak.

18 szlovák állampolgárt tartanak fogva, akik meglopták vagy kirabolták áldozataikat, akikkel a bécsi belvárosi meleg negyedben ismerkedtek meg. Erről Harald Sörös, a bécsi rendőrség szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Elmondása szerint mindegyikük Losonc környékéről származik. A fiatalok ellen szexuális erőszak, lopás, rablótámadás, vagyon elleni bűncselekmény és gyilkossági kísérlet ügyében indítottak eljárást. Összesen 80 bűncselekmény írható a számlájukra, néhányukat 15 éves börtönbüntetés fenyeget.

A nyomozás csaknem egy évig tartott, az ügyben 18 elfogatóparancsot adtak ki, 30 személy ellen indítottak eljárást.

Az ügy először februárban került a figyelem középpontjába. A banda 15–30 év közötti tagjai, akik egy losonci járásbeli faluból érkeztek Bécsbe, szexuális szolgáltatásokat kínáltak az osztrák főváros központjában, továbbá vagyon elleni bűncselekményeket követtek el. Az illetők Bécsbe szállítását egy 55 éves, kerekesszékhez kötött, 11-szeres apa szervezte a társával. Az idősebb férfi a saját fiait is prostitúcióra kényszerítette. Ő és a társa is előzetes letartóztatásban van, emberkereskedelem, valamint határon átnyúló prostitúció ügyében indítottak eljárást ellenük.

Az érintett fiatalemberek az ORF rádió értesülései szerint a szlovákiai magyar kisebbséghez tartoznak, és semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek. Bevételük egy részét át kellett adniuk a szállításért és a „védelemért” cserébe. Bécsben gyakran a szabad ég alatt kellett aludniuk, néha befogadták őket a stricik. Részben a rokonaik nyomására utaztak Ausztriába, hogy ilyen módon keressenek pénzt. Az ügyben a kábítószer is szerepet játszott. Erről szerdán tájékoztatott az APA hírügynökség és az ORF közszolgálati rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Hírdetés

 Az első feljelentés 2017 májusában érkezett a kerületi bűnügyi hivatalhoz, amikor is hárman megtámadtak egy 78 éves férfit a lakásán. Egy hónappal később Szlovákiában őrizetbe vettek egy 22 éves, szlovákiai gyanúsítottat. Januárban aztán újabb támadás történt, egy 66 éves férfit bántalmaztak, aki a támadást követően hat hétig kómában volt. A két gyanúsított jelenleg is előzetes letartóztatásban van Bécsben, elmarasztaló ítélet esetén 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

A nyomozók rövidesen azzal a Bécs központjában lévő negyeddel hozták összefüggésbe a bűncselekményeket, amely a melegek találkozóhelyeként híresült el.

A kirabolt vagy meglopott áldozatok többsége, részben nős férfiak, az egyszerű munkástól kezdve az akadémikusig, a negyven felettiektől egészen a csaknem 80 évesig azonban nem tettek feljelentést, vagy hamis adatokat adtak meg támadóikról.

Sokan közülük maguk is elkövetők voltak, vagy féltek a szexuális irányultságukkal összefüggő zsarolástól. 

A szlovákiai gyanúsítottakat 19 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, köztük bűnszervezet alapításával is. Időközben 12 osztrák állampolgár ellen is eljárást indítottak. (TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »