18 ezer nem létező gép kell a magyar gazdaság kifehérítéséhez

Le vannak maradva a vállalkozások a pénztárgépbeszerzésben, igaz, nincs is olyan eszköz a piacon, amely megfelel az elvárásoknak.

Az autó- és motorszervizeknek, a tisztítási szolgáltatóknak, a plasztikai sebészeteknek és a diszkóüzemeltetőknek is kell októbertől online kasszával bírniuk – a rendelkezéstől a kormány a gazdaság további kifehéredését várja. A 18 ezer érintett vállalkozás azonban csak 1500 üzembehelyezési kódot igényelt, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének – írja a Világgazdaság. Tehát a „bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzéséhez”.

A nem létezőből kéne 18 ezer

Ugyanakkor jelenleg nincsenek olyan gépek, amelyek megfelelnek a korábbinál szigorúbb előírásoknak; „például képes a sztornó utasítás fogadására, és lehetővé teszi az »újramegszemélyesítést«, vagyis azt, hogy a gépet átadják egy másik cégnek”.

A probléma kettős: az új tulajdonságokat előbb ki kell fejleszteni a kormányzati elvárásoknak megfelelően, majd erről tanúsítványt is kell szerezni az állami szervektől (jelesül a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól) ahhoz, hogy a kasszák megfelelőnek minősüljenek. Az átprogramozás maga – típustól függően – egy szoftverfrissí­téssel is megoldható lenne. A gondot azonban az okozza, hogy a fejlesztéssel és az engedélyezéssel senki nincs kész: a múlt hétig mindössze egyetlen cég jelentkezett a hivatalnál, hogy hagyják jóvá a fejlesztését (de mindjárt két gépre). A szereplők egymásra mutogatnak az ügyben: a forgalmazók szerint a NAV bocsátotta későn rendelkezésre azokat az előírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy jól dolgozott, és a piaci szereplők késlekednek – írja a lap.

A lehetetlen és a megoldás

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy ha zöld jelzést kapna is egy gép, akkor is lehetetlenség lenne határidőre teljesíteni a kiszállítást és az üzembe helyezést. „Napi 900 kasszát, vagyis 10 órás munkanapokkal számolva is óránként 90 gépet kellene kiszórni a vállalkozásokhoz.”

Az érintett kör mindenesetre egyet biztosan tehet: igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa, a tőle elvárható gondossággal próbált eljárni a beszerzéskor. A NAV adataiból azonban úgy látszik, egyelőre erről is kevesen értesültek – hangsúlyozták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »